MAHKEMESİ:Sulh Hukuk Mahkemesi
DAVA TÜRÜ: Ortaklığın giderilmesi
Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı ortaklığın giderilmesi davasına dair karar, bir kısım davalılar tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla, dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
Dava, dört adet taşınmazın ortaklığının giderilmesi istemine ilişkindir. Mahkemece taşınmazların satışı suretiyle ortaklığın giderilmesine karar verilmiş hüküm bir kısım davalılar tarafından temyiz edilmiştir.
Paydaşlığın giderilmesi davaları paylı veya elbirliği mülkiyetine konu taşınır veya taşınmaz mallarda paydaşlar arasında mevcut birlikte mülkiyet ilişkisini sona erdirip ferdi mülkiyete geçmeyi sağlayan iki taraflı taraflar için benzer sonuçlar doğuran davalardır.
Paydaşlığın giderilmesi davasını paydaşlardan biri veya bir kaçı diğer paydaşlara karşı açar. 6100 sayılı HMK.nun 27.maddesi hükmü uyarınca davada bütün paydaşların yer alması zorunludur. Paydaşlardan veya ortaklardan birisinin ölmesi halinde alınacak mirasçılık belgesine göre mirasçılarının davaya katılmaları sağlandıktan sonra işin esasının incelenmesi gerekir.
Davaya konu ..., ..., ... ve ... Nolu parsellerin tapu kayıtlarında paydaş olarak yazılı olan ... mirasçıları, ... mirasçıları, ... kızı ... ve ... kızı ... gibi kayıtların mirasçılık belgelerine uygun hale getirilmesi için tapuda isim tashihi davaları açılmış ve söz konusu kayıtların düzeltilmesine karar verilmiş ise de tapu kayıtlarında gerekli düzeltmelerin yapılmadığı görülmüştür. Öte yandan tapuda ismi “... kızı ...” olarak kayıtlı iken ... 1. Asliye Hukuk Mahkemesinin 2000/512 esas 2004/1135 karar sayılı kararı ile “... kızı ..." olarak düzeltilmesine karar verilen kişinin mirasçılarının davada taraf olmadıkları, keza tapu paydaşlarından ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ...’ın da davada taraf olmadıkları görülmüştür. Yine tapu paydaşlarından ... kızı ...’in mirasçılık belgesi ibraz edilmediği gibi, sunulan mirasçılık belgesinin ... kızı ... adına düzenlendiği, tapu ve mirasçılık belgesinin aynı kişiye ait olup olmadığının tespit edilemediği görülmüştür. Mahkemece davaya konu parsele ilişkin kayıt düzeltim kararlarının tapuda infazı sağlandıktan sonra, doğru ve tam bilgileri içeren son tarihli tapu kaydının getirtilerek inceleme yapılması, tapu kaydında ismi geçen paydaşlardan oluşan taraf listesinin hazırlanarak ölü olanlar var ise alınacak mirasçılık belgelerine göre
mirasçılarının da eksiksiz bir şekilde bu listeye eklenmesi, bu şekilde oluşturulacak taraf listesinde ismi geçenlerin 6100 sayılı HMK’nun 27.maddesi uyarınca davaya dahil edilerek taraf teşkilinin sağlanması ondan sonra işin esasının incelenerek bir karar verilmesi gerekirken, taraf teşkili sağlanmadan yazılı şekilde hüküm tesisi hatalı olmuştur.
Hüküm bu nedenle bozulmalıdır.
SONUÇ:Yukarıda açıklanan nedenlerle temyiz itirazlarının kabulü ile 6100 sayılı HMK.ya 6217 Sayılı Kanunla eklenen geçici 3.madde hükmü gözetilerek HUMK.nın 428.maddesi uyarınca hükmün BOZULMASINA, bozma nedenine göre sair hususların incelenmesine yer olmadığına, istek halinde peşin alınan temyiz harcının temyiz edenlere iadesine, 14/05/2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.