MAHKEMESİ:Sulh Hukuk Mahkemesi(... SHM.)
DAVA TÜRÜ: Kiralananın tahliyesi
Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı tahliye davasına dair karar, davacı tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla, dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
Dava, ödenmeyen kira alacağının tahsili ve kiralananın tahliyesi için başlatılan icra takibine itirazın iptali istemine ilişkindir. Davacı ödenmeyen kira alacağı ve temerrüt nedeniyle borçlu davalı hakkında başlattığı icra takibine itirazın iptalini, takibin devamı ile %40 oranında icra inkar tazminatına hükmedilmesini ve davalının kiralanandan tahliyesini talep etmiştir. Mahkemece davanın reddine karar verilmiştir.
Taraflar arasında imzalanan ve hükme esas alınan 01.04.2002 başlangıç tarihli ve bir yıl süreli kira sözleşmesi konusunda taraflar arasında bir uyuşmazlık bulunmamaktadır. Yazılı kira sözleşmesinin 2. maddesinde kira artışının enflasyon (tüfe) oranında yapılacağı düzenlenmiştir. Kira sözleşmesinin uzayan kira dönemi için artırımı düzenleyen 2. maddesi geçerli olup tarafların ortak iradeleri veya mahkeme kararı ile iptal edilmedikçe tarafları bağlar. Tarafların sözleşmenin artırım hükmünden vazgeçtiklerine ilişkin dosyada kanıt bulunmamaktadır. Mahkemece uyuşmazlıkta kira sözleşmesinin özel hükmü dikkate alınarak bu hükümde yazılı artırım şekline göre takibe konu edilen Ekim 2011 kira bedelinin ne olması gerektiği hakkında bilirkişi incelemesi yaptırılması ve varılacak sonuca göre bir karar verilmesi gerekirken eksik inceleme ile yazılı şekilde karar verilmesi doğru olmadığından hükmün bozulması gerekmiştir.
SONUÇ:Yukarıda açıklanan nedenlerle temyiz itirazlarının kabulü ile 6100 sayılı HMK.ya 6217 Sayılı Kanunla eklenen geçici 3.madde hükmü gözetilerek HUMK.nın 428.maddesi uyarınca hükmün BOZULMASINA, istek halinde peşin alınan temyiz harcının temyiz edene iadesine, 30/04/2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.