MAHKEMESİ:İcra Hukuk Mahkemesi
DAVA TÜRÜ: İtirazın kaldırılması ve tahliye
İcra mahkemesince verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı karar, davacı tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla, dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
Dava, itirazın kaldırılması ve kiralananın tahliyesi istemine ilişkindir. Mahkemece davaya bakmakla görevli mahkemenin Sulh Hukuk Mahkemesi görevli olduğu gerekçesiyle dava dilekçesinin görev yönünden reddine karar verilmiş, karar davacı tarafından temyiz edilmiştir.
Davacı alacaklı tarafından 22.02.2013 tarihinde tahliye istekli olarak başlatılan icra takibi ile 2012 yılı Temmuz, Ağustos, Eylül, Ekim, Kasım, Aralık ayları ile 2013 yılı Ocak ayı kira parasının tahsili istenmiştir. Davalı kiracı borçlu ödeme emrinin tebliği üzerine süresinde icraya verdiği dilekçe ile borcu olmadığını ileri sürerek borca itiraz etmiştir. Bu durumda davacı alacaklının seçimlilik hakkı bulunmaktadır. İsterse İİK. nun 269/3 maddesi gereğince altı ay içerisinde İcra Mahkemesinden itirazın kaldırılması ve tahliye isteyebilir. İsterse, İİK.nun 67. maddesi uyarınca 1 yıl içerisinde Sulh Hukuk Mahkemesinden itirazın iptali ve tahliye isteyebilir. HMK.nun 4. maddesi ile Sulh Hukuk Mahkemesinin görev alanı tanımlanırken 4/a fıkrası ile İİK.na göre ilamsız icra yönünden tahliyeye ilişkin hükümler ayrık olmak üzere, kira ilişkisinden doğan alacak davaları da dahil olmak üzere tüm uyuşmazlıkları konu alan davalar ile bu davalara karşı açılan davaların Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından bakılacağı belirtilmektedir. Bu düzenlemeye göre de İİK.nun 269 ve takip eden maddeleri gereğince İcra Mahkemesinde açılacak davalar istisna olarak gösterilmiş bunun dışındaki kira sözleşmesinden kaynaklanan davalar yönünden Sulh Hukuk Mahkemesinin görevli olduğu düzenlenmiştir.
Somut olayda davacı alacaklı tercihini İİK.nun 269 maddesi uyarınca itirazın kaldırılması ve tahliye davası açmak biçiminde kullandığından icra mahkemesi açılan bu davaya bakmakla görevlidir. Davacı alacaklının icra mahkemesine yönelttiği davasında itirazın iptalini istemiş olması itirazın kaldırılması anlamındadır. Mahkemece, duruşma açılarak işin esası incelenip sonucuna göre karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde görevsizlik kararı verilmesi doğru değildir.
Kararın bu nedenle bozulması gerekmiştir.
SONUÇ:Yukarıda açıklanan nedenlerle temyiz itirazlarının kabulü ile 6100 sayılı HMK.ya 6217 Sayılı Kanunla eklenen geçici 3.madde hükmü gözetilerek HUMK.nın 428 ve İİK.nın 366.maddesi uyarınca kararın BOZULMASINA, istek halinde peşin alınan temyiz harcının temyiz edene iadesine, 22.05.2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.