MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi
DAVA TÜRÜ : Ortaklığın giderilmesi
Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı ortaklığın giderilmesi davasına dair karar, davalılardan ... tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla, dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
Dava, bir adet taşınmazda ortaklığının giderilmesi istemine ilişkindir. Mahkemece davanın kabulüne, ortaklığın satış suretiyle giderilmesine karar verilmiş, hüküm davalı ... tarafından temyiz edilmiştir.
01.10.2011 tarihinde yürürlüğe giren 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanun'unun 27.maddesi hükmüne göre davanın tarafları, müdahiller ve yargılamanın diğer ilgilileri, kendi hakları ile bağlantılı olarak hukuki dinlenilme hakkına sahiptirler. Mahkemece duruşma gününden haberdar edilmek suretiyle bu hakkın ilgililere tanınması gerekir. Paydaşlığın (ortaklığın) giderilmesi davasını paydaşlardan (ortaklardan) biri veya bir kaçı diğer paydaşlara (ortaklara) karşı açar. Davada bütün paydaşların (ortakların) yer alması zorunludur. Paydaşlardan veya ortaklardan birisinin ölmesi halinde alınacak mirasçılık belgesine göre mirasçılarının davaya katılmaları sağlandıktan sonra işin esasının incelenmesi gerekir.
Dava dilekçesi ve duruşma gününe ilişkin tebligat tüm davalılara aynı adreste (... Mahallesi ... Sokak No: ... ...) Tebligat Kanun'unun 16.maddesi uyarınca “birlikte sakin kardeşi ... imzasına” açıklaması ile tebliğ edilmiştir. Duruşmaya davalılardan gelen olmamıştır. Geri çevirme kararı üzerine getirtilen nüfus kayıt örneklerinden davalıların adres kayıt sisteminde kayıtlı adreslerinin tebligat yapılan adresten faklı oldukları görülmüştür. Bu durumda davalılar adına tebligatı alan ...’nun aynı adreste sakin olduğuna ilişkin kaydın gerçeği yansıtmadığı ortadadır. Öte yandan tüm davalıların aynı adreste birlikte oturuyor olmaları da hayatın olağan akışına uygun değildir. Bunun yanısıra; Tapu kaydında paydaş olarak yer alan ... ölü olup mirasçılarından sağ olan eşi ... davaya dahil edilmemiştir. Mahkemece, dava dilekçesinin tüm davalılara usulüne uygun bir şekilde tebliğ edilmesi, ...’ının davaya dahil edilip taraf teşkilinin tamamlanması ve ondan sonra işin esasına girilerek bir karar verilmesi gerekirken, taraf teşkili sağlanmadan yazılı şekilde karar verilmesi doğru değildir.
Hüküm bu nedenle bozulmalıdır
SONUÇ:Yukarıda açıklanan nedenlerle temyiz itirazlarının kabulü ile 6100 sayılı HMK.ya 6217 Sayılı Kanunla eklenen geçici 3.madde hükmü gözetilerek HUMK.nın 428.maddesi uyarınca hükmün BOZULMASINA, bozma nedenine göre diğer hususların incelenmesine yer olmadığına, istek halinde peşin alınan temyiz harcının temyiz edene iadesine, 11.06.2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy