MAHKEMESİ:İcra Hukuk Mahkemesi
DAVA TÜRÜ: İtirazın kaldırılması ve kiralananın tahliyesi
İcra mahkemesince verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı karar, davacı ve davalı tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla, dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
Dava, davacı alacaklının, davalı kiracı ve kefil hakkında kira alacağının tahsili amacıyla tahliye istekli olarak başlatmış olduğu icra takibine itirazın kaldırılması ve tahliye istemine ilişkindir. Mahkemece, davalı kiracının itirazın kaldırılmasına, otuz günlük süre dolmadığından tahliye isteminin reddine, davalı kefil, adi kefil olduğundan bahisle kefil hakkındaki istemin reddine karar verilmesi üzerine, karar davacı vekili ile davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
1-Tarafların karşılıklı iddia ve savunmalarına, dayandıkları belgelere, temyiz olunan kararda yazılı gerekçelere göre davalılar vekilinin temyiz itirazları yerinde değildir.
2- Davacı vekilinin kefile yönelik temyiz itirazlarına gelince ;
Takibe ve davaya dayanak yapılan 01/08/2010 tarihli, 10 yıl süreli kira sözleşmesi konusunda taraflar arasında uyuşmazlık bulunmamaktadır. Davacı alacaklı tarafından 17/02/2014 tarihinde başlatılan icra takibi ile 2013 yılı Ağustos ayı ile 2014 yılı Şubat ayları arası aylık 25.022 TL den, toplam 175.154 TL kira alacağının tahsili istenmiş, davalılar vekili süresinde verdiği dilekçesinde; davalıların borcu bulunmadığını belirterek itiraz etmiş, savunmasında ise davalı ...'ın adi kefil olduğunu, asıl borçluya gidilmeden kefile gidilemeyeceğini belirterek kefil hakkındaki davanın reddini savunmuştur. Sözleşmenin 8. maddesinde '' Kefilin kefaleti müşterek ve müteselsil olup kefil kontratın ilk yapıldığındaki kira dönemi ve belirlenen süre için kefaletin mevcudiyetinin devamını beyan ve imzasıyla kabul ve taahhüt eder'' düzenlemesi yine sözleşmenin 7. maddesinde yıllık kira artış oranının ... toplamının ikiye bölünmesi ile tespit edileceği düzenlemeleri bulunmaktadır. Bu durumda davaya konu istemin kefilin sorumluluk süresi içerisinde ayrıca sözleşmedeki artış şartının da muayyen ve belirlenebilir nitelikte olduğu gözetilerek davalı kefilin de itirazının kaldırılmasına karar verilmesi gerekirken yanılgılı gerekçeyle yazılı şekilde karar verilmesi doğru değildir.
Karar bu nedenle bozulmalıdır.
SONUÇ : Yukarıda 1 nolu bentte açıklanan nedenlerle kararın davalı kiracı ve tahliye isteminin reddine ilişkin kısımları yönünden ONANMASINA, 2 nolu bentte açıklanan nedenlerle davacının kefile yönelik temyiz itirazlarının kabulü ile 6100 sayılı HMK.ya 6217 Sayılı Kanunla eklenen geçici 3.madde hükmü gözetilerek HUMK.nın 428 ve İİK.nın 366.maddesi uyarınca kararın BOZULMASINA ve onanan kısım için temyiz harcı peşin alındığından başkaca harç alınmasına mahal olmadığına, 22.09.2014 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.