MAHKEMESİ : İstanbul Anadolu 17. Sulh Hukuk Mahkemesi
TARİHİ : 22/04/2014
NUMARASI : 2014/203-2014/303
Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı tahliye davasına dair karar, davacı tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla, dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
Dava, iki haklı ihtar nedeniyle kiralananın tahliyesi istemine ilişkindir. Mahkemece davanın reddine karar verilmiş, hüküm davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
TBK'.nun 352/2. (6570 Sayılı Yasanın 7/e ) maddesi uyarınca iki haklı ihtar nedeniyle açılacak tahliye davasının yerleşik içtihatlar uyarınca kira sözleşmesinin bitiminden itibaren bir ay içerisinde açılması zorunludur.
İki haklı ihtar nedeniyle açılan davada tahliyeye karar verilebilmesi için kiracının bir kira yılı içerisinde iki haklı ihtara sebebiyet vermiş olması gerekir. İhtar tebliğinden sonra yapılan ödemeler iki haklı ihtarın oluşmasına engel teşkil etmez. Süresiz sözleşmelerde ve kira parasının yıllık ödenmesi gereken hallerde iki haklı ihtar oluşmaz.
Kira sözleşmesinde muacceliyet koşulunun bulunması halinde muaccel (istenebilir) hale gelen kiranın tek ihtarla istenmesi gerektiğinden bu kira parasının bölünüp değişik ihtarlarla istenerek iki haklı ihtara konu yapılması mümkün değildir.
Olayımıza gelince; Davaya dayanak yapılan ve hükme esas alınan 01/03/2012 başlangıç tarihli ve bir yıl süreli kira sözleşmesi konusunda taraflar arasında bir uyuşmazlık bulunmamaktadır. Sözleşmede aylık kira bedelinin 570 TL olduğu ve her ayın ilk beş gününde peşin ödeneceği kararlaştırılmıştır. Davacının ödemeyen 2013 yılının Şubat,Mart,Nisan ve Mayıs ayları kira bedelinin tahsili için 31/05/2013 tarihinde yaptığı icra takibi üzerine düzenlenen ödeme emri davalıya 05/06/2013 tarihinde tebliğ edilmiş davalı takip konusu kira parasını 12/06/2013 tarihinde ödemiştir. Temmuz 2013 kira parası için keşide edilen 23/07/2013 tarihli ihtarname ise davalıya 24/07/2013 tarihinde tebliğ edilmiş ve ödeme davalı tarafından 26/07/2013 tarihinde yapılmıştır. Mahkemece her ne kadar Temmuz 2013 kira parasının talep edildiği 23/07/2013 tarihli ihtarnamenin usulüne uygun olarak tebliğ edilmediği, yapılan tebligatın geçersiz olduğu gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiş ise de; Davalı vekili tarafından yargılama sırasında ihtarın tebliğinin usulsüz yapıldığına dair her hangi bir savunmada bulunulmadığına göre tebligatın usulüne uygun tebliğ edildiğinin kabulü gerekir. İcra takibine ve ihtara konu aylar kira parası ödeme emri ve ihtarname tebliğinden sonra ödendiğine göre ihtarlar haklıdır. Bu durumda iki haklı ihtar olgusu gerçekleştiğinden mahkemece davanın kabulüne karar verilmesi gerekirken, ihtar tebliğindeki usulsüzlüğün re'sen dikkate alınması suretiyle davanın reddine karar verilmesi doğru değildir.
Hüküm bu nedenle bozulmalıdır.
SONUÇ:Yukarıda açıklanan nedenlerle temyiz itirazlarının kabulü ile 6100 sayılı HMK.ya 6217 Sayılı Kanunla eklenen geçici 3.madde hükmü gözetilerek HUMK.nın 428.maddesi uyarınca hükmün BOZULMASINA, istek halinde peşin alınan temyiz harcının temyiz edene iadesine, 18/09/2014 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy