(5237 S. K. m. 109, 148)
Dava: Yerel Mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle; başvurunun nitelik, ceza türü, süresi ve suç tarihine göre dosya görüşüldü:
Karar: Sanığın gece vakti iş yerine gelerek yakınanı bodrum kata indirip, ellerini ve ayaklarını bağlamak suretiyle dolaşım özgürlüğünden belli bir süre mahrum bırakması şeklinde gelişen eylemin hürriyeti tahdit suçunu oluşturduğunun anlaşılması karşısında; TCY'nın 109/2-3a maddesi uyarınca zamanaşımı içerisinde soruşturma yapılması olanaklı görülmüştür.
Dosya ve duruşma tutanakları içeriğine, toplanıp karar yerinde incelenerek tartışılan hukuken geçerli ve elverişli kanıtlara, gerekçeye ve Hakimler Kurulunun takdirine göre; suçun sanık tarafından işlendiğini kabulde usul ve yasaya aykırılık bulunmadığından, diğer temyiz itirazları yerinde görülmemiştir.
Ancak;
Sanığın gece vakti iş yerine geldiği yakınanı bodrum kata indirip, ellerini ve ayaklarını bağladıktan sonra paraya ihtiyacından bahsedip yanında getirdiği boş senedi 20.000 YTL bedelle doldurması için ellerini çözüp silah zoruyla senedin düzenlenmesini sağlayıp, imza ile tamamlandığı inancı içinde alıp cebine koyduktan sonra ayrıca yakınanın üzerindeki 10 YTL parası ile kredi kartını da alıp uzaklaştığı, senedin imzalanmadığını fark edip bir gün sonra gece vakti cep telefonundan arayarak zorla aldığı senedin bedelinin tehditle ödenmesini zorlamak biçiminde gelişen eylemlerinin bir bütün halinde tek yağma suçunu oluşturduğu gözetilmeden yazılı şekilde uygulama yapılması,
Sonuç: Bozmayı gerektirmiş, sanık Y. M. savunmanının temyiz itirazı bu bakımdan yerinde görülmüş olduğundan, hükmün açıklanan nedenle istem gibi BOZULMASINA, 04.03.2009 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy