(1086 S.K. m. 179, 375, 388)
Dava: Mahallî mahkemesinden verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı vakıf davasına dair karar davalı tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla gereği görüşülüp düşünüldü:
Karar: Dava tevliyete müstehik evlâd bulunulduğunun tespitine ilişkindir. Mahkemece istem gibi karar verilmiş ve hüküm Vakıflar İdaresi vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Davacı, A.F. tarafından Hicrî 932 tarihli vakfiye ile kurduğu vakfın, hayratıyla ilgili olmayan ve tamamen zurrî nitelikte olan Trakya'daki mevkufati için 16.7.1960 tarihli ilamla mütevellisi bulunduğunu ve Hicrî 933 tarihli zurrî vakfında tevliyet şartının aynı olduğu ve mütevelliliğin halen açık bulunduğunu ileri sürerek tevliyete müstehik evlâd olduğunun tespitini istemiştir. Yargılamada ise, vakfın zurri bulunmasıyla alınmış olan tevliyete müstehik evlâddan bulunulduğuna dair ilamın tevcihine, vakfın niteliği bakımından kanuni lüzum olmadığı ve bu nedenle de 2762 sayılı Vakıflar Kanununun 39. maddesinin olayda uygulanamayacağını bildirmiştir.
Vakfın mütevelliğinin dava tarihinden itibaren 10 seneyi geçen bir zamandan beri açık bulunduğu taraflar arasında uyuşmazlık konusu değildir. Davacı tarafından İstanbul Asliye 3. Hukuk Mahkemesinden alınan tevliyete müstehik evlâd bulunulduğuna dair ilam üzerine de Vakıflar İdaresince bir mütevelli tayin edilmemiştir. 2762 sayılı Vakıflar Kanununun 39. maddesi gereğince, 10 seneden beri mütevelliliği kimseye tevcih edilmemiş olan vakıflarda artık tevcih yapılamaz. Zurrî vakıflar da, mülhak vakıflardan bulunduğundan, bu hükmün zurrî vakıflarda uygulanamayacağı iddiası yerinde değildir. Tevcih kanun hükmü ile men edilmiştir. Tevliyete müstehik evlâd bulunulduğunun tespitine karar verilmek mümkün değildir. Bu cihet nazara alınmadan aksi görüş ve düşünce ile mütevelli tayini istenmedeğinden ve bu husus tespite engel olmayacağından bahisle yazılı şekilde karar ittihazı usul ve kanuna aykırıdır.
Sonuç: Hükmün açıklanan nedenle BOZULMASINA 21.2.1984 tarihinde oybirliği ile karar verildi.(¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy