(743 S. K. m. 611) (4721 S. K. m. 676)
Dava: Mahalli Mahkemesinden verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı ortaklığın giderilmesi davasına dair karar bir kısım davacılar tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla dosyadaki bütün kağıtlar okunup, gereği görüşülüp düşünüldü.
Karar: Dava 6 parça taşınmaz ortaklığının giderilmesi istemine ilişkin olup, mahkemece davanın reddine karar verilmiş ve hüküm davacı tarafça temyiz olunmuştur.
Ortaklığın giderilmesi istenen taşınmazların tarafların murisi H.K.'dan kaldığı dosyada mevcut tapu ve veraset ilamından anlaşılmaktadır.
Mahkeme taşınmazların mirasçılar arasında şifai olarak taksim edildiğini, bu şekilde kullanılageldiğini kabulle davayı ret etmiştir. M.K. 611. maddesi gereğince taksim mukavelesi yazılı olmadıkça muteber olmaz. Mirasçılar arasında yazılı taksim sözleşmesi olmadığına göre işin esası incelenerek sonucuna göre bir karar vermek gerekirken bundan zühul ile yazılı şekilde ret kararı verilmesi usul ve yasaya aykırı olduğundan hükmün bozulması gerekmiştir.
Sonuç: Hükmün yukarıda açıklanan nedenle BOZULMASINA, istek halinde peşin alınan temyiz harcının temyiz edene iadesine, 3.2.1997 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy