(6570 S. K. m. 7)
Dava: Mahalli Mahkemesinden verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı Tahliye davasına dair karar davacı tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
Karar: Dava konut ihtiyacı nedeniyle kiralananın tahliyesi istemine ilişkindir. Mahkeme davanın reddine karar vermiş, hüküm davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Taraflar arasındaki 12.7.1996 başlangıç tarihli iki yıl süreli kira sözleşmesinin özel şartlar bölümünün 5.maddesinde kiracı daireyi terkedeceği zaman bir ay önceden mal sahibine haber verecektir şeklinde hüküm konulmuştur. Bu ihbar koşulu sadece kiracı için mevcut olup kiralayanı bağlamaz. Kiracıya sözleşme bitiminden önce kiralananı boşaltmak istediği takdirde bir ay önceden haber verme şartı getirilmiştir. Taraflar arasındaki sözleşme sona erdikten sonra bir ay içinde bu dava açıldığına göre dava süresindedir. Mahkemenin ihbar şartının davacı kiralayanıda bağlayacağı görüşü doğru değildir. Dava süresinde açıldığından taraf delilleri toplanarak sonucuna göre bir karar vermek icap ederken yazılı şekilde süreden red kararı verilmesi hatalı olmuştur.
Hüküm bu nedenle bozulmalıdır.
Sonuç: Yukarıda açıklanan nedenlerle temyiz itirazlarının kabulü ile HUMK.nun 428.maddesi uyarınca hükmün BOZULMASINA ve istek halinde peşin alınan temyiz harcının temyiz edene iadesine, 07.12.1998 tarihinde oybirliği ile karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy