(743 S. K. m. 627, 628)
Dava: Mahalli Mahkemesinden verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı ortaklığın giderilmesi davasına dair karar davalı tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
Karar: Dava neticeten 11 parça taşınmaz ortaklığının giderilmesi isteğine ilişkindir. Mahkemece 4 parça taşınmazın taksim, diğerlerinin satışları suretiyle ortaklıklarının giderilmesine karar verilmiş ve hüküm davalı vekili tarafından temyiz olunmuştur.
1- Dosya kapsamına, toplanan delillere, hükmün dayandığı gerekçelere, pay ve paydaş durumuna nazaran taşınmazların taksimlerinin kabil olmadığının anlaşılmasına nazaran 7,111,4,80,10,6. ve 3 parsel sayılı taşınmazlara ilişkin temyiz itirazları yerinde değildir.
2- 4,7,21 ve 26 parsel sayılı taşınmazlara ilişkin temyize gelince;
Ortaklığın giderilmesi davalarında taksim istenmesi halinde dava konusu her taşınmazın ayrı ayrı ele alınarak pay ve paydaş durumuna göre taksimin mümkün olup olmadığının araştırılması gerekir. Paydaşlar muvafakat etmediği takdirde taşınmazın bir kesimi paydaşlar arasında paylı müşa bırakılamaz. Davada sulh vaki olmadığı sürece bir kısım taşınmazların bazı paydaşlara diğerlerinin diğer paydaşlara verilmesi şeklinde re'sen taksime gitmek mümkün değildir. Taksimde her bir taşınmazın pay ve paydaş durumuna arazinin verim niteliğine göre taksimin mümkün olup olmadığının bilirkişi aracılığıyla saptanması gerekir. Payların denkleştirilmesi için ivaz ilavesi icap ediyorsa onunda bilirkişilerin raporunda belirtilmesi gerekir. Taksim mümkünse fen ehline taksim projesi düzenlettirilir. Taşınmaz Belediye ve mücavir alan hudutları içerisinde ise taksim projesi eklenerek Belediye'den imar yasası ve yönetmeliği uyarınca bu taksime imkan olup olmadığı sorulur. taşınmaz Belediye ve mücavir alan dışındaysa aynı husus İl İdare Kurulundan sorularak saptanır. Taksim tarzında yani taksim projesindeki bölümlerin hangi paydaşa verileceği konusunda taraflar anlaşamazlarsa mahkeme huzurunda kura çekilerek hangi kesimin hangi paydaşa verileceği belirlenir.
Olayımızda: taksim suretiyle ortaklığının giderilmesi istenilen parsellerin mahallinde yapılan keşifte taksim krokileri düzenlenmiş ise de bu krokilerin onay makamı olan imar müdürlüğünden mutalaa alınmadığı görülmüştür. Yukarıda belirtilen esaslar dahilinde bu krokinin imar müdürlüğüne gönderilerek mütalaa alınması ve ondan sonra karar verilmesi için hükmün bozulması icap etmiştir.
Sonuç: Yukarıda 1.bendde yazılı nedenle 7,4 (113 ada) 80,111, 10,6 ve 3 parsellere ilişkin hükmün ONANMASINA, 2.bendde yazılı nedenle (109 ada) 4,17,21 ve 26 parsellere ilişkin hükmün BOZULMASINA, Onanan kısım için taşınmaz malın satış bedelinden hissesine düşecek paranın binde altısı nisbetinde hesaplanacak onama harcından peşin alınan 774.000-liranın mahsubu ile bakiyesinin temyiz edenden alınmasına, 14.12.1998 tarihinde oybirliği ile karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy