(6570 S. K. m. 7)
Dava: Mahalli Mahkemesinden verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı Tahliye davasına dair karar davacılar tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
Karar: Dava konut ihtiyacı nedeniyle kiralananın tahliyesi istemine ilişkindir. Mahkemece sulh gereği tahliyeye karar verilmiş ve hüküm davacılar vekili tarafından temyiz olunmuştur.
Davacılar ihtiyaçları nedeniyle bu yeri satın aldıklarını bildirerek kiralananın tahliyesini istemişlerdir. Dinlenilen davacı tanıkları da davacılardan B.G.'un kalp hastası olduğunu, oturulan katta bulunması nedeniyle inip çıkma güçlüğü bulunduğunu kiralananın ise sağlık yönünden oturmaya uygun olduğunu belirterek ihtiyaç sebebini açıklamışlardır.
Son oturumda, davacılar vekili şu andan oturmakta oldukları evi davalıya teklif ettiklerini bildirmiş, davalı vekili de davacının teklifini kabul ederek tahliyeye karar verilmesini istemiştir. Mahkemece taraflar arasındaki vaki sulh uyarınca davanın kabulüne karar verilmiş ise de bu karar infazda güçlük çıkaracak mahiyettedir. Mahkemece yapılacak iş taraflarda hangi şartlarda sulh oldukları, özellikle davalıya teklif yeni kira bedelinin ne olacağı hususu sorularak belirlenip sonucuna göre vaki sulh uyarınca bir karar vermekten ibarettir. Bu husu gözönünde tutulmadan verilen karar usul ve yasaya aykırı olduğunda hükmün bozulması gerekmiştir.
Sonuç: Hükmün yukarıda açıkalanan nedenle BOZULMASINA ve istek halinde peşin alınan temyiz harcının temyiz edene iadesine 06.10.1998 tarihinde oybirliği ile karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy