(743 S. K. m. 627, 628, 633)
Dava: Mahalli Mahkemesinden verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı ortaklığın giderilmesi davasına dair karar davalı tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla dosydaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
Karar: Dava bir parça taşınmaz mal ortaklığının giderilmesi istemine ilişkindir. mahkeme satış suretiyle ortaklığın giderilmesine karar vermiş, hüküm davalı vekili tarafından temyiz olunmuştur.
Davacı, ortaklığın giderilmesi istenilen taşınmazda kesinleşen mahkeme ilamına göre paydaş olduğundan bahisle bu davayı açmıştır. Dosya içerisinde mevcut tapu kaydından taşınmazın davalıya ait olduğu görülmekte ise de, İstanbul 7. Asliye Hukuk Mahkemesinin 12.11.1998 tarih 1997/33 esas 1997/548 karar sayılı kesinleşen tapu iptal tescil davasına ilişkin hüküm ile davalının 1/4 payının iptal edilip davacı adına tesciline karar verildiği dosya içerisindeki mahkeme ilamından anlaşılmaktadır. Mahkeme ilamı ile medeni Kanunun 633. maddesine göre mülkiyet intikal etmiş ise de bu kesinleşen hükmün tapuya tescili işlemi yapılmadan satış kararı verilmesi hatalı olmuştur.
Hüküm bu nedenle bozulmalıır.
Sonuç: Yukarıda açıklanan nedenle hükmün BOZULMASINA, bozma nedenine göre sair bozma sebeplerinin incelenmesine yer olmadığına, istek halinde peşin alınan temyiz harcının temyiz edene iadesine, 1.6.1999 tarihinde oybirliği ile karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy