(818 S. K. m. 260)
Dava: Mahalli Mahkemesinden verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı tahyile-kira alacağı davasına dair karar davacı tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşümüp düşünüldü.
Karar: Dava temerrüt nedeniyle kiralananın tahliyesi ve kira alacağı istemine ilişkindir. Mahkemece davanın reddine karar verilmiş, hüküm davacı tarafından temyiz edilmiştir.
Davacı vekili, dava dilekçesinde davalının mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait olan kiralananda 1.1.1998 başlangıç tarihli sözleşmeyle kiracı olarak oturduğunu kiranın başlangıcından 27.4.1998 tarihine kadar toplam 28.900.000. - TL kira borcunu ödemediği, gönderdiklerini verilen yasal süre içinde de borcun ödenmemiş olması nedeniyle kiralanın tahliyesi ve dava tarihine kadar biriken gecikme cezası ile birlikte toplam 35.900.000. - TL'nin tahsiline karar verilmesini istemiştir.
Davalı ise kiracılık sıfatına karşı çıkmamış ihtarnamede istenilen kira bedellerini ödediğini savunmuş ise de ödemenin 14.12.1998 tarihinde 30 günlük süre dolduktan sonra yapıldığı anlaşılmıştır. Her ne kadar Vakıflar Genel Müdürlüğü ile yapılan sözleşmelirn 27.4.1998 tarihinde son bulması 4331 Sayılı Yasa hükmünden kaynaklanmış ise de davacı bu davayı açmakla taraflar arasındaki kira ilişkisinin devam ettiğini kabul etmiş, davalı da çekilen ihtar üzerine kira paralarını ödediğini savunmuş olmakla yukarıda anılan yasanın yürürlük tarihinden sonra taraflar arasındaki ilişkinin son bulmayıp devam ettiği anlaşılmaktadır. Davalının istenilen kira bedellerini ihtarda belirtilen yasal süre içinde ödememiş olması nedeniyle de temerrüt olgusu gerçekleşmiş bulunmaktadır. Bu durumda taraflar arasında oluşan akdin feshi ile tahliye karar vermek gerekirken yazılı gerekçeyle red karar verilmesi hatalı olmuştur.
Hüküm bu nedenle bozulmalıdır.
Sonuç: Yukarıda açıklanan nedenle temyiz itirazlarının kabulü ile HUMK. nun 428.maddesi uyarınca hükmün BOZULMASINA, istek halinde peşin alınan temyiz harcının temyiz edene iadesine, 21.6.1999 tarihinde oybirliği ile karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy