(6570 S. K. m. 7)
Dava: Mahalli Mahkemesinden verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı tahliye davasına dair karar davalı tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla dosyadaki bütün kâğıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
Karar: Dava konut ihtiyacı nedeniyle kiralananın tahliyesi istemine ilişkin olup, mahkemece istem gibi karar verilmiş ve hüküm davalı tarafından temyiz edilmiştir.
Taraflar arasındaki kira sözleşmesi 5.12.1990 başlangıç tarihli ve 1 yıl sürelidir. Davacı tarafından davalıya iki kez ihtarname keşide edilerek aktin bitim tarihi olan 5.12.1996 tarihinden sonra yenilenmeyeceği bildirilmiştir. Bu ihtarnameler karşı tarafa sırasıyla 22.7.1996 ve 31.10.1996 tarihlerinde tebliğ edilmiştir.
6570 sayılı kanunun 7/b maddesine göre açılacak tahliye davalarının aktin bitimini takip eden bir ay içinde, aktin bitiminden önce ihtarname ile akdin yenilenmeyeceği karşı tarafa bildirilmişse aktin bitiminden itibaren müteakip kira dönemi başına kadar açılması gerekir.
Olayda, aktin bitim tarihi olan 5.12.1997 tarihinden itibaren 1 ay içinde dava açılmamıştır. 22.7.1996 ve 30.10.1996 tebliğ tarihli ihtarların 5.12.1997-5.12.1998 dönemi için dava süresini koruması mümkün değildir. 8.6.1998 tarihinde açılan dava süresinde açılmamıştır. Bu nedenle davanın reddine karar vermek gerekirken süresinde açılmış bir dava varmış gibi işin esasına girilerek yazılı şekilde tahliye kararı verilmesi hatalı olduğundan hükmün bozulması gerekmiştir.
Sonuç: Hükmün yukarıda açıklanan nedenle BOZULMASINA ve istek halinde peşin alınan temyiz harcının temyiz edene iadesine 11.5.1999 tarihinde oybirliği ile karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy