(818 S. K. m. 260)
Dava: Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı tahliye ve alacak davasına dair karar davacı tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla dosyadaki bütün kâğıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
Karar: Dava temerrüt nedeniyle akdin feshi, tahliye ve kira alacağı istemidir. Mahkemece davanın reddine karar verilmiş hüküm davacı tarafından temyiz edilmiştir.
Davacı davalının sözlü yapılan kira sözleşmesi ile kiralananda oturduğunu, aylık kiranın 7.000.000.- TL olduğunu davalının 1998 yılı Eylül ve Aralık ayı kiralarını ödemediğinden 14.000.000.- TL tutarındaki kira bedeli için kendisine 23.12.1998 günlü ve yine ödenmeyen 1999 yılı Ocak ayı kirası için de 22.1.1999 günlü ihtarnamelerin keşide edildiğini kira bedelleri süresinde ödenmediğinden akdin feshi ve tahliye ile aylık kira bedeli tutarı 21.000.000.- TL'nin tahsiline karar verilmesini istemiştir.
Davalı ilk ihtarda istenen kira bedelini ihtarın keşide tarihinden önce elden ödemek istediği halde alınmadığını ikinci ihtar konusu kiraların süresinde ödendiğini temerrütün söz konusu olmadığını savunmuştur. Mahkemece davalının savunması esas alınarak davanın reddine karar verilmiştir.
Davalıya gönderilen ilk ihtar 23.12.1998 keşide, 27.1.1999 tebliğ tarihli olup aylık 7.000.000.- TL'den Eylül ve Aralık ayları kirası olarak 14.000.000. TL talep edilmiştir. Kira miktarı konusunda taraflar arasında uyuşmazlık bulunmamaktadır. Davalı bu ihbarla istenen kiralardan Eylül ayı kirasını elden ödemek istediğini, davacının almadığını savunmuş dinlenen davacı tanığı A.A. da davalı tarafından davacıya ödenmek üzere verilen Eylül ayı kirasını 1998 Eylül ayı içinde davacıya ödemek istediğini ancak alınmadığını bildirmiştir. Ancak Eylül ayı kirası Aralık ayında keşide edilen ihtarla istendiğine ve ödenmesi konusunda davalıya 30 günlük süre verildiğine göre ihtar keşidesinden önceki elden ödeme isteği davalının mütemerrit olmasını önlemez. Bu durumda temerrüt nedeniyle tahliye kararı verilmek gerekirken yazılı şekilde red kararı verilmesi doğru değildir.
Davacının alacak istemine gelince; her iki ihtarla istenen Eylül, Aralık 1998 ve Ocak 1999 aylarına ait kira bedellerinden Aralık ve Ocak ayına ait 14.000.000. TL. kira bedelinin ödendiği ancak Eylül ayına ait bir ödeme yapılmadığı anlaşıldığından istenen Eylül ayı kira bedeli 7.000.000.- TL ödendiği kanıtlanamadığından alacak isteminin tümünün reddine karar verilmesi doğru değildir.
Sonuç: Yukarıda yazılı nedenlerle hükmün tehliye ve alacak istemine ilişkin olarak BOZULMASINA, istek halinde peşin alınan temyiz harcının temyiz edene iadesine, 1.7.1999 tarihinde oybirliği ile karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy