(6570 S. K. m. 7)
Dava: Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı tahliye davasına dair karar davalı tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla dosyadaki bütün kâğıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
Karar: Dava konut ihtiyacı nedeniyle kiralananın tahliyesi istemine ilişkindir. Mahkemece istem gibi karar verilmiş hüküm davalı tarafından temyiz olunmuştur.
Davacı vekili, müvekkilinin işyerinin Mecidiyeköy'de olduğunu ve halen Bahçeşehir'de ikamet ettiğini, oturduğu yerin işyerine çok uzak olduğunu bu nedenle kiralanana taşınarak orada oturacağını iddia ederek tahliyesini istemiştir.
Davalı vekili, davacının halen oturduğu konutun da kendisine ait olduğunu, mecurun satılığa çıkartıldığını ihtiyaç iddiasının samimi olmadığını davanın reddini savunmuştur.
Dosyaya ibraz olunan ve taraflar arasında imzalanan kira sözleşmesinden akdin 1.4.1998 başlangıç tarihli ve bir yıl süreli olduğu anlaşılmaktadır.
Davacı vekili, mecurun satılığa çıkartıldığının doğru olduğunu ancak dava tarihinden önce vazgeçildiğini, davacının halen ikamet ettiği evin davacının eşine ait olduğunu, dava sebebinin ev ve işyerinin uzak olmasına dayandığını beyan etmiştir.
Dosya kapsamına göre ihtiyaç sebebi davacının oturduğu yerin çalıştığı işyerine uzak olmasıdır. 6570 sayılı yasa zorunlu ihtiyacı tahliye nedeni olarak kabul etmiştir. Bu bakımdan her türlü ulaşım vasıtasının bulunduğu İstanbul'da işyerinin uzak olması ihtiyacın varlığını kabule yeterli değildir. Diğer yandan davalı tanığı mecurun satılığa çıkartıldığını beyan etmiş davacı vekili beyana karşı çıkmamıştır. Bu itibarla ihtiyaç iddiasının gerçek ve samimi olmadığı nazara alınarak davanın reddine karar vermek gerekirken yazılı şekilde tahliye kararı verilmesi hatalı olmuştur.
Hüküm bu nedenle bozulmalıdır.
Sonuç: Yukarıda açıklanan nedenlerle temyiz itirazlarının kabulü ile HUMK'nun 428. maddesi uyarınca hükmün BOZULMASINA ve istek halinde peşin alınan temyiz harcının temyiz edene iadesine 4.4.2000 tarihinde oybirliği ile karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy