(818 S. K. m. 135)
Dava: Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı ortaklığın giderilmesi davasına dair karar davalılardan Maliye Hazinesine izafeten Biga Mal Müdürlüğü tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
Karar: Dava bir parça taşınmaz ortaklığının giderilmesi istemine ilişkindir. Mahkemece aynen taksim suretiyle ortaklığın giderilmesine karar verilmiş, hüküm davalı hazine vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Dava konusu 288 parsel sayılı taşınmaz hakkında Biga Sulh Hukuk Mahkemesinin 8.12.1992 gün 1992/1 esas, 1992/726 karar sayılı kararıyla satış suretiyle ortaklığın giderilmesine karar verilmiştir. Aynı taşınmaz hakkında 10 yıl geçmeden yeniden ortaklığın giderilmesi davası açılamayacağından istemin reddine karar vermek gerekirken işin esası incelenip taksim kararı verilmesi hatalı olmuştur.
Hüküm bu nedenle bozulmalıdır.
Sonuç: Yukarıda açıklanan nedenle temyiz itirazlarının kabulü ile H.U.M.K.nun 428.maddesi uyarınca hükmün BOZULMASINA, 12.3.2001 tarihinde oyçokluğu ile karar verildi. (¤¤)
Üye Müslim Tunaboylu'nun Karşı Oy Yazısı
Dosya kapsamına, toplanan delillere, Biga Sulh Hukuk Mahkemesinin 8.12.1992 tarih ve 1992/1-726 sayılı kararında davaya konu edilen taşınmazın tapudaki miktarı ile bu davaya konu olanının miktarına, pay ve paydaş durumuna göre aynen taksime ilişkin mahalli mahkeme kararının usul ve kanuna uygun olduğu, onanması gerektiği görüşündeyim. 12.3.2001
Full & Egal Universal Law Academy