(7201 S. K. m. 21, 35) (Tebligat Tüzüğü m. 28)
Dava: Merciice verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı karar borçlu tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
Karar: Takip talepnamesine dayalı olarak düzenlenen ödeme emrinin borçluya gösterilen adreste muhatabın tevziat saatlerinde bulunamaması nedeniyle iki nolu haber kağıdının kapısına yapıştırıldığı ve komşusu Kenan Erze'ye haber verilmek suretiyle tebliğ edildiği Ümraniye PTT Müdürlüğü'nün 16.11.2001 tarihli cevabi yazısından anlaşılmaktadır. Borçlu kiracıya yukarıda açıklanan şerhle ödeme emrinin tebliğinin usulüne uygun olduğu kabul edilemez. Dava dilekçesinin tebliği için borçlu kiracı adına çıkartılan tebligat suretinin arkasına gösterilen adres posta tevziat saatlerinde devamlı kapalı olduğu sebebiyle mahalle muhtarına tebliğ edilerek kapısına iki nolu formül asılarak komşusu Fatma Aydın'a haber verildi şerhi düşülmüş yetkisizlik kararı üzerine de Üsküdar İcra Tetkik Merciinin duruşma gününü bildirir tebliği ise yapılan tahkikatta muhatabın yurt dışında olduğu aynı apartman sakinleri Fatma Aydın'ın sözlü beyanından ve semt mahalle muhtarının tesbitiyle şerhi düşülerek bila ikmal iade edildiği görülmüştür.
Yapılan bu tebligatların 7201 sayılı kanunun 21 ve tüzüğün 28. maddesine göre usulüne uygun olduğu söylenemez. Usulüne uygun tebligat olmadığından aynı kanunun 35. maddesi gereğince de tebligat yapılması doğru değildir. Bu nedenle borçlu kiracıya usulüne uygun ödeme emri tebliğ edilmediğine göre hukuki sonuç doğurmaz. Buna dayalı olarak da tahliye kararı verilemez. Bu durumda talebin reddi gerekirken yazılı şekilde tahliye kararı verilmesi hatalı olduğundan bozulması gerekmiştir.
Sonuç: Mercii kararının yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA ve istek halinde peşin alınan temyiz harcının temyiz edene iadesine 23.06.2003 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy