(1086 S. K. m. 569)
Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı paydaşlığın giderilmesi davasına dair karar davalılardan Tevfik K. tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
Dava bir adet taşınmazın paydaşlığının giderilmesine ilişkindir. Mahkeme satış kararı vermiş, hüküm davalı Tevfik K. tarafından temyiz olunmuştur.
Paylaşma davalarının özelliği ve HUMK.nun 569/2.maddesi uyarınca tüm paydaşların davada taraf olarak yer almaları gerekir. Paydaşlar sağ ise kendilerinin, ölü ise tüm mirasçılarının davaya katılmaları, böylece taraf teşkil olunması sağlanır.
Olayımızda, davaya konu taşınmazda 1/12 pay sahibi Ali K.'nın dosyaya ibraz olunan mirasçılık belgesine göre yargılama sırasında 5.11.2002 tarihinde öldüğü ve eşi Hatice ile Navet, Ağa, Perzade, Adile, Paşa, Yılmaz, Cafer K. isimli çocuklarını mirasçı olarak bıraktığı anlaşılmaktadır. Bu durumda davada taraf teşkilinin varlığından söz edilemez. Yukarıdaki esaslar doğrultusunda bu mirasçıların davaya dahil edilmesi ve buna göre taraf teşkilinin sağlanması ve ondan sonra işin esasının incelenmesi gerekir. Bundan zühul ile yazılı şekilde karar verilmesi hatalı olmuştur.
Hüküm bu nedenle bozulmalıdır.
Sonuç: Yukarıda açıklanan nedenle temyiz itirazlarının kabulü ile H.U.M.K.nun 428.maddesi uyarınca hükmün BOZULMASINA ve istek halinde peşin alınan temyiz harcının temyiz edene iadesine 01.03.2004 tarihinde oybirliği ile karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy