(4721 S. K. m. 732, 734)
Dava: Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı önalım davasına dair karar davalı tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
Karar: Dava, önalım hakkı sebebiyle davalıya satılan payın iptal ve tesciline ilişkindir. Mahkeme davanın kabulüne karar vermiş, hüküm davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Davacı, önalım hakkına konu edilen taşınmazın paydaşlarından Sebahat T.'in payını 4.6.2001 tarihinde davalıya sattığını 14.7.2002 tarihinde öğrendiğini ileri sürerek 2.8.2002 tarihinde ikame ettiği işbu dava ile önalım hakkının tanınmasını istemiştir. Davalı hak düşürücü sürenin geçirildiğini, önalım hakkı satıştan uzunca süre geçtikten sonra kullanıldığından payın değerinin tespit edilmesi gerektiğini, davanın reddini savunmuştur.
Önalım davalarında hak düşürücü sürenin geçirildiğini savunan davalının bu savunmasını kanıtlaması icap eder. Bu konuda tanık dahil her türlü delil ibrazı ve ikamesi mümkündür.
Davalının hak düşürücü sürenin geçirildiği savunmasını ispatı için dinlettiği tanıklar, birbirleri ile akraba olan satıcı ve davacının küçük bir köyde aynı avlu içindeki evlerde oturduklarını, tapudaki satıştan kısa bir süre sonra satış olayının köyde duyulduğunu, satıştan bir ay kadar sonra da davacıya söylendiğini, davalının tapudaki satıştan iki-üç ay sonra satın aldığı yeri kazık çakarak belirlemek istediğini gören davacının bu duruma kızdığını beyan etmişlerdir. Dinlenen tanık ifadelerinin birlikte değerlendirilmesinden ve tüm dosya münderecatından davacının iddia ettiği tarihten çok önce satışı öğrendiği böylece hak düşürücü sürenin geçirildiği savunmasının kanıtlandığı anlaşıldığından davanın reddine karar verilmesi gerekirken, yazılı şekilde hüküm tesisi usul ve yasaya aykırı olduğundan hükmün bozulması gerekmiştir.
Sonuç: Yukarıda açıklanan nedenle hükmün BOZULMASINA, istek halinde peşin alınan temyiz harcının temyiz edene iadesine, 09.03.2004 tarihinde oybirliği ile karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy