(4721 S. K. m. 699) (1086 S. K. m. 389)
Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı paydaşlığın giderilmesi davasına dair karar davalılar tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
Dava, iki adet taşınmazın paydaşlığının giderilmesine ilişkindir. Mahkeme satış kararı vermiş, hükmü davalılar temyiz etmiştir.
Dosya kapsamına, toplanan delillere, hükmün dayandığı gerekçelere göre aşağıdaki bendin kapsamı dışındaki temyiz itirazları yerinde değildir.
Paydaşlığın giderilmesi davalarında dava konusu edilen taşınmazın taksiminin mümkün olmadığının keşfen saptanması ve satışına karar verilmesi halinde satış sonucunda elde edilecek bedelin paydaşlara ya da ortaklara ne şekilde dağıtılacağının hüküm fıkrasında gösterilmesi gerekir. Taşınmaz paylı mülkiyet hükümlerine tabi ise payları oranında paydaşlara, elbirliği halindeki mülkiyet söz konusu ise ibraz edilen mirasçılık belgesindeki miras payları oranında, paylı ve elbirliği hali birlikte söz konusu ise tapu kaydı ve mirasçılık belgesindeki hisselerine göre dağıtılması icap eder.
Dava konusu edilen ve satışına karar verilen parsellerin satış bedelinin ne şekilde dağıtılacağının hüküm fıkrasında gösterilmemesi hatalı olduğundan hükmün bozulması gerekmiştir.
Sonuç: Hükmün yukarıda açıklanan nedenle BOZULMASINA, istek halinde peşin alınan temyiz harcının temyiz edenlere iadesine, 15.03.2004 tarihinde oybirliği ile karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy