(1086 S. K. m. 569) (YHGK. 13.04.2005 T. 2005/6-229 E. 2005/259 K.)
Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı paydaşlığın giderilmesi davasına dair iade-i muhakeme kararı davacı tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
Dava, evvelce kesinleşen paydaşlığın giderilmesi davasının yargılamasının iadesine ilişkindir.Mahkeme davanın reddine karar vermiş ve hüküm davacı vekili tarafından temyiz olunmuştur.
Paydaşlığın giderilmesi davaları, paylı ve elbirliği halinde mülkiyete konu mallarda, paydaşlar ya da ortaklar arasındaki hukuki ilişkiyi sona erdiren, birlikte mülkiyetten ferdi mülkiyete geçmeyi sağlayan iki taraflı, taraflar için benzer sonuçlar doğuran davalardır. Davanın bu özelliği ve HUMK.569/2.maddesi gereğince tüm paydaşların davada taraf olmaları zorunludur. Paydaşlardan biri ölü ise ibraz ettirilecek mirasçılık belgesiyle belirlenecek mirasçılarının davaya katılması, böylece taraf teşkili sağlandıktan sonra işin esası hakkında karar verilmesi gerekir.
Davacı daha önce davaya konu edilen ve satış suretiyle paydaşlığının giderilmesine karar verilen 625,626,628,629 ve 638 parsel sayılı taşınmazların miras bırakanı Mehmet H.'dan alınan 29.8.2000 tarih ve 2000/938-937 sayılı mirasçılık belgesi esas alınarak taraf teşkili yapılıp hüküm kurulduğunu oysa bu kimselerin dışında kendisi ile birlikte kardeşleri Kadir ve Hafize'nin de mirasçı olduklarını ileri sürerek yargılamanın yenilenmesini istemiş olmakla dava hakkı vardır. Mahkemece önceki hükmün dayanağı olan mirasçılık belgesinin iptalinin hasımlı olarak açılacak dava sonucu alınacak mirasçılık belgesi esas alınmak suretiyle taraf teşkili sağlanarak hasıl olacak duruma göre karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde istemin reddine karar verilmesi hatalı olduğundan hükmün bozulması gerekmiştir.
Sonuç:Yukarıda açıklanan nedenlerle hükmün BOZULMASINA ve istek halinde peşin alınan temyiz harcının temyiz edene iadesine 26.04.2004 tarihinde oybirliği ile karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy