(4721 S. K. m. 699)
Dava: Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı paydaşlığın giderilmesi davasına dair karar davalılardan Hayrettin Demir tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
Karar: Dava altı adet taşınmazın paydaşlığının giderilmesine ilişkindir. Mahkemece satış kararı verilmiş ve karar davalılardan Hayrettin Demir vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Paydaşlığın (ortaklığın) giderilmesi davaları iki taraflı, taraflar için benzer sonuçlar doğuran davalardır. Paydaşlığın giderilmesi geçerli bir taksim sözleşmesine dayanılarak isteniyorsa bu şekilde açılmış davanın reddi gerekir. Zira bu gibi durumlarda taksim sözleşmesine göre tapu iptali ve tescil davası açılmalıdır.
Olayımıza gelince; Davacı vekili tarafların miras bırakanından intikal eden altı adet taşınmazın paydaşlığının giderilmesini istemiştir. Davalılar ise gerek annelerinden gerekse babalarından intikal eden taşınmazları aralarında düzenledikleri sözleşme ile taksim ettiklerini bildirerek bu sözleşmeye göre davanın reddini savunmuşlardır. Davalıların savunmalarının dayanağı olan ve tüm mirasçılarının katılımı ile hazırlanıp imzalanan Tutanak başlıklı, tanzim tarihi bulunmayan belge geçerli bir taksim sözleşmesi olup yukarıda açıklanan ilkeler dahilinde davanın reddine karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde karar verilmesi hatalı olmuştur.
Hüküm bu nedenle bozulmalıdır.
Sonuç: Yukarıda açıklanan nedenle hükmün BOZULMASINA ve istek halinde peşin alınan temyiz harcının temyiz edene iadesine 29.11.2004 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy