(1086 S. K. m. 43)
Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı tahliye davasına dair karar davalı tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
Dava, iki haklı ihtar nedeniyle kiralananın tahliyesine ilişkindir. Mahkeme istem gibi karar vermiş, hükmü davalı temyiz etmiştir.
Davacılar vekili, dava dilekçesinde davalının müvekkillerinin murisi F. U. ile birlikte düzenledikleri 01.05.1998 başlangıç tarihli ve bir yıl süreli sözleşme ile kiracı olduğunu, muris F.U.'nun 1999 senesinde vefat ettiğinden mirasın davacılara intikal ettiğini, davalının kira bedellerini geç ödemeyi itiyat haline getirdiğini, hakkında Ayvalık İcra Müdürlüğü'nün 2003/603-2004/28 esas sayılı takip dosyası ile takip yaptıklarını, davalının bir kira dönemi içinde iki haklı ihtara sebebiyet verdiğini belirterek kiralananın tahliyesini istemiştir.
Davalı ise işlerinin kötü gittiğini kiraları ödeyemediğini ihtardan sonra yatırdığını, borcunun bulunmadığını davanın reddi gerektiğini savunmuştur.
Davaya dayanak teşkil eden 01.05.1998 başlangıç tarihli bir yıl süreli sözleşme davalı ile davacıların murisi A. F. U. arasında yapılmıştır. Kiralayan A. F. U.'nun 05.08.1999 tarihinde öldüğü ve mirasçıların da davacılar olduğu dosya içindeki mirasçılık belgesinden anlaşılmaktadır. Bu nedenle mirasçılar arasında mecburi dava arkadaşlığı vardır. Bu durumda ihtarnamelerin tüm mirasçılar tarafından gönderilmesi ve davanın da tüm mirasçılar tarafından açılması gerekir. İki ihtara konu icra takipleri mirasçılardan yalnız Z, U. tarafından yapılmış dava ise tüm mirasçılar tarafından açılmıştır. Davadaki mecburi dava arkadaşlığının eksikliği dava sırasında giderilmesi mümkün ise de ihtarnamedeki eksikliğin sonradan giderilmesi mümkün olmadığından davanın reddi gerekir. Bu husus gözardı edilerek yazılı şekilde tahliye kararı verilmesi hatalı olduğundan hükmün bozulması gerekmiştir.
Sonuç: Hükmün yukarda açıklanan nedenle BOZULMASINA, istek halinde peşin alınan temyiz harcının temyiz edene iadesine, 28.03.2005 tarihinde oybirliği ile karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy