(4721 S. K. m. 699)
Dava: Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı paydaşlığın giderilmesi davasına dair karar davalılardan Fatma Kayalı-Fevzi Kayalı tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
Karar: Dava, bir parça taşınmazın paydaşlığının giderilmesi istemine ilişkindir. Mahkeme satış kararı vermiş, hüküm bir kısım davalılar vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Dava konusu taşınmazın dosya arasındaki Ünye Asliye Hukuk Mahkemesinin 2001/170 E, 427 K. sayılı kararı örneğinden belediyenin kamulaştırmasız el atması davası sonucu 790 m2'lik kısmının tapusunun iptaline, yol olarak el atılan bölümün tapudan terkinine, yeşil alan olarak el atılan bölümün Ünye Belediye Başkanlığı adına tapuya kayıt ve tesciline karar verildiği ve bu kararın 15.3.2002 tarihinde kesinleştiği görülmektedir. Bu konuda belediye ve tapu ile yapılan yazışmalardan belediye adına terkin edilen kısmın tapuya tescil işlemlerinin devam etmekte olduğu henüz sonuçlanmadığı anlaşılmaktadır. Durum böyle olduğu halde taşınmazdan 790 m2'lik kısmın tapudan terkin işleminin sonucu beklenerek yeni oluşan tapu kaydı ve yeni oluşan duruma göre değerlendirme yapılarak sonucuna karar verilmesi gerekirken, yazılı şekilde karar tesisi hatalı olmuştur.
Hüküm bu nedenle bozulmalıdır.
Sonuç: Yukarıda yazılı nedenle temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, istek halinde peşin alınan temyiz harcının temyiz edene iadesine, 05.07.2005 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy