(4721 S. K. m. 698)
Dava: Mahalli Mahkemesinden verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı paydaşlığın giderilmesi davasına dair karar davacı tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
Karar: Dava dört adet taşınmazın paydaşlığının giderilmesi ilişkindir. Mahkemece istemin reddine karar verilmiş, hüküm davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Davacı vekili tarafların miras bırakanı Mehmet'e ait olan bir adet işhanı ile üç adet bağımsız bölümün aynen paylaşımı mümkün olmadığından satılarak paydaşlığının giderilmesini istemiştir. Davalılardan Sevgi taşınmazların aynen taksiminin mümkün olduğunu, satış istemediğini bildirmiştir. Mahkemece taşınmazların taraflar arasında ivaz verilmesi suretiyle taksiminin mümkün olduğuna dair rapor alındığı aynen bölünme suretiyle paydaşlığın giderilmesinin öncelikli paylaşma sekli olduğundan dayanın reddine karar verilmiş, hüküm davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Davaya konu taşınmazlardan üç adedi kat mülkiyeti kurulmuş binalarda bulunan bağımsız bölümler olup, Kat Mülkiyeti Yasası gereği aynen paylaşımı mümkün değildir. Davaya konu 873 ada 47 parsel ise tapuda 882 m2 ahşap ev olarak kayıtlı olup bu niteliği itibariyle kat mülkiyeti kurulmak suretiyle aynen bölünmesinin mümkün olmadığı ancak taşınmazların taraflar arasında her birine bir taşınmaz verilmek suretiyle paylaştırılabileceği bilirkişi raporunda bildirilmiştir. Ortaklığın giderilmesi istenen taşınmazların her birinin ayrı ayrı ele alınıp ortaklığın aynen taksim yoluyla giderilmesinin mümkün olup olmadığı değerlendirilerek sonuca varılması gerekir. Dava konusu taşınmazların niteliğine ve pay ve paydaş sayısına göre aynen taksimlerinin olanaklı bulunmadığı anlaşılmıştır. Bu durumda mahkemece aynen paylaşımı mümkün olmayan taşınmazların satış suretiyle paydaşlığının giderilmesine karar verilmek gerekirken, istemin reddi doğru görülmediğinden hükmün bozulması gerekmiştir.
Sonuç: Davacının temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, istek halinde peşin alınan temyiz harcının temyiz edene iadesine, 22.01.2009 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy