(4787 S. K. m. 4) (YHGK. 16.11.2005 T. 2005/2-673 E. 2005/617 K.)
Dava: Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı ziynet eşyaların iadesi davasına dair karar davalı tarafından süresi içinde duruşmalı olarak temyiz edilmiş olmakla birlikte davanın değeri hüküm tarihi itibari ile 10.000 YTL'sini aşmadığından duruşma isteğinin reddine karar verildikten sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
Karar: Uyuşmazlık, ziynet eşyalarının iadesine, olmadığı takdirde bedelinin tahsiline ilişkindir. Mahkemece davanın kabulü ile ziynet eşyalarının aynen iadesine,mümkün olmadığı takdirde 6.345 YTL olan bedelinin tahsiline karar verilmesi üzerine hüküm davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Görev kamu düzenine ilişkin olup yargılamanın her aşamasında mahkemece kendiliğinden nazara alınması gerekir. 4787 Sayılı Aile Mahkemeleri'nin Kuruluş Görev ve Yargılama Usullerine Dair Kanun'un 4. maddesi 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu'nun üçüncü kısım hariç olmak üzere ikinci kitabından kaynaklanan bütün davaların Aile Mahkemesi'nde bakılacağını hükme bağlamıştır.
Aile Mahkemesi kurulmayan yerlerde Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nca belirlenen Asliye Hukuk Mahkemeleri'nde davanın Aile Mahkemesi sıfatıyla görülüp karara bağlanması gerekir. (HGK'nun 16.11.2005 tarih ve 2/673-617 sayılı kararı) Bu açıklamalar karşısında davaya aile mahkemesi sıfatıyla bakılması gerekirken bu husus düşünülmeden Asliye Hukuk Mahkemesi olarak yargılamaya devam olunarak yazılı şekilde karar verilmesi doğru görülmediğinden hükmün bozulması gerekmiştir.
Sonuç: Yukarıda açıklanan nedenlerle hükmün BOZULMASINA, bozma nedenine göre diğer temyiz nedenlerinin incelenmesine şimdilik yer olmadığına, istek halinde peşin alınan temyiz harcının temyiz edene iadesine, 11.11.2008 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy