(1086 S. K. m. 284)
Dava: Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı alacak davasına dair karar davalı tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
Karar: Dava, kiralanandaki demirbaş eşyaların teslim edilmemesi sebebiyle uğranılan zararın tahsili istemine ilişkindir. Mahkemece davanın kabulüne karar verilmesi üzerine hüküm davalı tarafından temyiz edilmiştir.
Davacı vekili, dava dilekçesinde, davalının 15.3.2007 başlangıç tarihli ve bir yıl süreli sözleşme ile davacıya ait apart otelde kiracı olduğunu, davalının kiralananı 10.6.2008 tarihinde tüm demirbaşları götürmek suretiyle boşalttığını, Alanya 2. Sulh Hukuk Mahkemesi'nin 2008/142 D. iş sayılı dosyası ile yapılan tespitte davalı tarafından götürülen demirbaşların bedelinin 22.608.-TL olarak belirlendiğini belirterek bu bedelin tespit tarihinden itibaren işleyecek yasal faiziyle tahsilini talep etmiştir. Davalı vekili, kira sözleşmesinde demirbaşların tahliye sırasında teslim edileceğine dair bir anlaşmanın bulunmadığını, devir teslim tutanağı başlıklı belge ile kiralanan ile birlikte teslim edilen eşyaların kullanılmış ve deforme olduğu ve bu eşyaların zamanla hurdaya çıkarılacağı konusunda tarafların anlaştığını ve davanın reddini savunmuştur.
Davaya dayanak yapılan ve hükme esas alınan 15.3.2007 başlangıç tarihli ve bir yıl süreli kira sözleşmesi konusunda taraflar arasında uyuşmazlık bulunmamaktadır. Kiralanandaki demirbaş eşyalar sözleşme eki olan liste ile davalıya teslim edilmiş olup, taraflarca imzalanan 4.5.2007 tarihli devir teslim tutanağı başlıklı belgede listede belirtilen demirbaş eşyaların kullanılmış ve deforme olmaya yakın olması sebebiyle bu malzemelerin zamanla tutanakla hurdaya çıkarılacağı kararlaştırılmış, ancak dosyaya bu eşyaların hurdaya çıkarıldığına dair bir tutanak ibraz edilmemiştir. Davalının kiralananı sözleşme sona ermeden tahliye etmesi üzerine davacı tarafından 17.6.2008 tarihinde Alanya 2. Sulh Hukuk Mahkemesi 2008/142 D.iş sayılı dosyası ile yaptırılan tespit sonucu düzenlenen bilirkişi raporunda kiralananla birlikte teslim edilen demirbaş eşya sayım listesindeki bir kısım eşyaların bulunmadığı, bir kısmının ise hasarlı olduğu belirtilerek bu eşyaların değerinin 22.608.-TL olduğu bildirilmiş, ancak tespit raporundaki hesaplamalarda eşyalardaki normal yıpranma payının düşülüp düşülmediği anlaşılamamıştır. Mahkemece bu husus üzerinde durularak bilirkişiden ek rapor alınması, gerekirse yeniden bilirkişi incelemesi yaptırılarak sonucuna göre bir karar verilmesi gerekirken, yazılı şekilde eksik inceleme ile karar verilmesi doğru olmadığından hükmün bozulması gerekmiştir.
Sonuç: Yukarıda açıklanan nedenlerle temyiz itirazlarının kabulü ile HUMK.nun 428. maddesi uyarınca hükmün bozulmasına, istek halinde peşin alınan temyiz harcının temyiz edene iadesine, 08.03.2011 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy