(3194 S. K. m. 42)
3194 sayılı İmar Kanununa muhalefet etmekten ... Pamuk Tarım Satış Kooperatifleri birliğinin anılan Kanunun 42. maddesi uyarınca para cezası ile cezalandırılmasına dair, Aydın Belediye Encümenince verilen 25.5.1998 gün ve 2179 sayılı karara vaki itirazın kabulüne ilişkin, Aydın Sulh Ceza Mahkemesince verilen 21.7.1998 gün ve 1998/273-273 D.İş sayılı karar aleyhine Yüksek Adalet Bakanlığından verilen 26.11.1998 gün ve 29430 sayılı yazılı emre müsteniden dava dosyası Cumhuriyet Başsavcılığının 7.12.1998 gün ve Y.E.130497 sayılı ihbarnamesiyle daireye verilmekle okundu:
Mezkür ihbarnamede;
Tüm dosya münderecatı ile dosyada mevcut, Belediye yetkilileri tarafından düzenlenen 16.5.1998 günlü zabıt ve rapor muhteviyatına göre, ruhsatsız olarak inşaat sahasının tesviye kazısının yapıldığı, temel pabuçlarının grobetonu dökülmüş, temel pabuçlarının demir donatları ve bağ hatılları demir donatılarının yapılmış bulunduğu tespit olunmak suretiyle muteriz hakkında 3194 Sayılı İmar Kanunu'nun 42. maddesi uyarınca suç tarihi itibariyle kanuni sınırlar içinde para cezası tayin edilmiş olunduğu ve Encümen kararına vaki itirazında sadece para cezası yönünden incelenmesi gerektiği gözetilmeden, itirazın reddi yerine, Encümen kararının, idari işlemlere taalluk eden yıkım kararını da kapsayacak şekilde kaldırılmasına karar verilmiş olunmasında isabet görülmemiş ve CMUK. nun 343. maddesi uyarınca anılan hükmün bozulması lüzumu yazılı emre atfen ihbar olunmuş bulunmakla gereği görüşülüp düşünüldü.
Cumhuriyet Başsavcılığının yazılı emre dayanan ihbarname münderecatı yerinde görüldüğünden ruhsatsız inşaat yapıldığının anlaşılması karşısında itirazın reddi yerine kabulüne karar verilmesi isabetsiz görülmekle Aydın Sulh Ceza Mahkemesinin 21.7.1998 gün 1998/273 değişik iş sayılı kararının CMUK. 343. maddesi uyarınca aleyhe tesir etmemek üzere BOZULMASINA, itirazın sadece para cezası yönünden incelenip karara bağlanması gerekirken encümen kararının idari işlemlere ilişkin yıkım kararını da kapsıyacak şekilde iptali yasaya aykırı olup yazılı emir talebi yerinde görüldüğünden Aydın Sulh Ceza Mahkemesinin 21.7.1998 gün 1998/273 değişik iş sayılı kararının CMUK. 343. maddesi uyarınca BOZULMASINA, 23.12.1998 günü oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy