Alkollü araç kullanmak eyleminden dolayı ...’ın, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 48/5. maddesi uyarınca 911,00 Türk lirası idari para cezası ile cezalandırılmasına ilişkin ... Trafik Denetleme Büro Amirliğince düzenlenen 02/03/2014 tarihli ve GU 354387 sayılı trafik suç tutanağına vaki itirazın reddine dair ... 3. Sulh Ceza Mahkemesinin 20/02/2014 tarihli ve 2014/137 değişik iş sayılı kararı aleyhine Yüksek ... Bakanlığından verilen 13.08.2014 gün ve 53882 sayılı kanun yararına bozma istemini içeren dava dosyası Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının 05.09.2014 gün ve KYB. 2014-300851 sayılı ihbarnamesi ile daireye verilmekle okundu.
Mezkür ihbarnamede;
Dosya kapsamına göre, ...’ın alkollü araç kullanmaktan ötürü ... Trafik Denetleme Büro Amirliğince 02/03/2014 tarihinde saat 02:03 de alkol muayenesine tabi tutularak GU 354387 sayılı trafik suç tutanağına göre 400 promil alkollü olduğunun tespit edildiği, sürücünün çıkan değere itiraz ederek imzadan imtina ettiği ve kendisini yeni bir alkol muayenesi yapılmak üzere Şart Jandarma Karakolu vasıtasıyla ... Devlet Hastanesine şevkini sağladığı, burada aynı gün saat 03:05 de yapılan alkol muayenesinde 0,26 promil alkollü olduğunun tespit edildiği, bu durumda raporlar arasında çıkan çelişkinin sanık lehine değerlendirilerek itirazın kabulü yerine reddine karar verilmesinde isabet görülmemiş ve 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun 309. maddesi uyarınca anılan kararın bozulması lüzumu kanun yararına bozmaya atfen ihbar olunmuş bulunmakla Türk Milleti adına gereği görüşülüp düşünüldü;
26.10.1932 gün ve 29/12 sayılı İçtihadı Birleştirme Kararında da belirtildiği üzere, kanun yararına bozmaya konu olabilecek yasaya aykırılık halleri uygulamadaki esaslı yanlışlıklar ile esasa etkili usul hatalarıdır. Buna göre, maddi ceza yasaları ile yargılama yasası kurallarına aykırılık hallerinde bu yola başvurulması mümkün olmakla birlikte hakimin takdir, tercih ve değerlendirimesine ilişkin sorunlar bakımından anılan yola başvurulması olanaksızdır.
Mahkeme tarafından delil takdiri yapılarak verilen karar aleyhine kanun yararına bozma yoluna gidilemeceği, cihetle, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığnın kanun yararına bozma isteminin anılan nedenle REDDİNE, 02.12.2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.