MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
SAYISI : 2020/155 E. 2022/159 K.
SUÇ : 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu'na muhalefet
HÜKÜM : Suçta kullanılan nakil aracının iadesi
TEBLİĞNAME GÖRÜŞÜ : Onama
Suçta kullanılan nakil aracı hakkında kanun iadesi üzerine kurulan hükmün; karar tarihi itibarıyla temyiz edilebilir olduğu, temyiz edenin hükmü temyize hak ve yetkisinin bulunduğu, temyiz isteminin süresinde olduğu, temyiz isteminin reddini gerektirir bir durumun bulunmadığı yapılan ön inceleme neticesinde tespit edilmekle gereği düşünüldü:
Sanık hakkında, Tatvan 1. Asliye Ceza Mahkemesinin 08.01.2016 tarihli ve 2015/424 Esas, 2016/9 Karar sayılı kararı ile verilen mahkûmiyet hükmünün 19.02.2016 tarihinde kesinleştiği, temyize konu kararda bu hususta bir karar da verilmediği gözetilerek, katılan ... İdaresi vekilinin, mahkûmiyet hükmüne yönelik temyiz talebi inceleme dışı bırakılmıştır.
Suçta kullanılan ... plakalı araçta usulüne uygun olarak yapılan aramada 1928 karton kaçak sigara ele geçirilen olayda, sanığın kolluk ifadesinde suçta kullanılan aracı ruhsat sahibinden haricen satın aldığı ancak henüz devrini almadığını beyan etmesi ve kanun iadesi sonrası talimat Mahkemesince aracın kayıt maliki ... ile yapılan şifahi görüşmede aracın nerede olduğunu bilmediğini belirtmesi karşısında, aracın suç tarihindeki fiili kullanım sahibinin sanık olduğu değerlendirildiğinden, kaçak eşyanın değeri itibarıyla aracın müsaderesinin 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun (5237 sayılı
Kanun) 54/3. maddesi gereğince işlenen suça nazaran daha ağır sonuçlar doğurmayacağı gibi hakkaniyete de aykırılık oluşturmayacağı, 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu'nun 13. maddesindeki ve 5237 sayılı Kanun'un 54/1. maddesindeki şartların gerçekleştiği gözetilerek, sanık tarafından suça konu kaçak sigaraların taşınmasında kullanılan ve iddianamede müsaderesi talep edilen 27... plakalı nakil aracının müsaderesine karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde hüküm tesisi, hukuka aykırı bulunmuştur.
Açıklanan nedenlerle, katılan vekilinin temyiz istemi yerinde görüldüğünden nakil aracının iadesi hükmünün, 1412 sayılı Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu'nun 321. maddesi gereği, Tebliğname’ye aykırı olarak, oy birliğiyle BOZULMASINA, 05.03.2026 tarihinde karar verildi.