MAHKEMESİ :Ceza Dairesi
SAYISI : 2023/691 E., 2023/664 K.
SUÇ : 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu'na muhalefet
HÜKÜM : İlk Derece Mahkemesince verilen mahkûmiyet kararının kaldırılarak sanığın beraati
TEBLİĞNAME GÖRÜŞÜ : Bozma
Yapılan ön inceleme neticesinde; sanık hakkında kurulan hükmün temyiz edilebilir olduğu, temyiz edenin hükmü temyize hak ve yetkisinin bulunduğu, temyiz isteminin süresinde olduğu, temyiz dilekçesinde temyiz sebeplerine yer verildiği, temyiz isteminin reddini gerektirir bir durumun bulunmadığı tespit edilmekle, gereği düşünüldü:
I.HUKUKİ SÜREÇ
A.İlk Derece
İstanbul 1. Asliye Ceza Mahkemesinin, 06.12.2022 tarihli ve 2021/28 Esas, 2022/560 Karar sayılı kararı ile sanığın 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu'nun (5607 sayılı Kanun) 3/18. maddesi yollamasıyla 3/5, 3/10, 3710-son ve 3/22 maddeleri, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun (5237 sayılı Kanun) 62/1, 52/2, 51, 53... sayılı Kanun'un 13/1. maddesi yollamasıyla 5237 sayılı Kanun'un 54/4. maddeleri uyarınca sanığın erteli 1 yıl 3 ay hapis ve 40,00-TL adlî para cezası ile cezalandırılmasına ve suça konu eşyanın müsaderesine karar verilmiştir.
B.İstinaf
İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 16. Ceza Dairesinin, 09.03.2023 tarihli ve 2023/691 Esas, 2023/664 Karar sayılı kararı ile sanık hakkında İlk Derece Mahkemesince kurulan hükme yönelik katılan vekilinin istinaf başvurusu üzerine yapılan inceleme sonucunda, İlk Derece Mahkemesince verilen mahkûmiyet hükmünün kaldırılarak sanığın 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (5271 sayılı Kanun) 223/2-e maddesi gereğince beraatine karar verilmiştir.
II.TEMYİZ
A.Temyiz Sebepleri
Katılan ... İdaresi vekilinin temyiz istemi; Bölge Adliye Mahkemesince sanığın üzerine atılı suçu işlediğine dair her türlü şüpheden uzak, kesin, somut ve inandırıcı delil olmadığından bahisle beraatine karar verilmiş ise de, kanun hükümlerine göre sanığın cezalandırılması gerekirken, sanık hakkında usul ve yasaya aykırı olarak beraat kararı verildiğine, açıklanan ve re'sen saptanacak sair sebeplerle istinaf mahkemesinin kararının temyizen bozularak yerel mahkeme kararının sanık hakkında verilen mahkumiyetine ilişkin kısmı bakımından onanması talebine yöneliktir.
B. Değerlendirme ve Gerekçe
İncelenen dava dosyası içeriğine göre, İstanbul 1.Sulh Ceza Mahkemesinin 29.01.2020 tarihli ve 2020/519 Değişik İş sayılı arama kararına istinaden 05.02.2020 tarihinde dosyanın temyiz dışı sanığı ...'in İstanbul büyük otogarında yanındaki valiz ve kutularda yapılan aramada, 397 karton sigara ve 6 kutu nargile tütünü ele geçirilmesi şeklinde gerçekleşen olayda, sanık ...'in tüm aşamalarda dava konusu eşyaların sanık ...'e ait olduğunu söylemesi, .... Teknolojileri İletişim Kurumu'nun cevabi yazısında sanık ...'in olay günü sanık ... ile telefon görüşme kayıtlarının bulunduğunun bildirilmesi, sanık ...'in anılan otobüste 24 numaralı koltukta yolcu olarak bulunduğuna dair otobüs firmasının kayıtları karşısında; atılı suçu işlediği sabit olan sanığın mahkûmiyeti yerine savunmalarına itibarla, sanık ...'in beyanlarının atfı cürum mahiyetinde olduğunun kabulü ile yazılı şekilde beraat kararı verilmesi, hukuka aykırı bulunmuştur.
III. KARAR
Gerekçe bölümünde açıklanan nedenlerle, katılan ... İdaresi vekilinin temyiz istemi yerinde görüldüğünden, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 16. Ceza Dairesinin kararının 5271 sayılı Kanun'un 302/2. maddesi uyarınca Tebliğname'ye uygun olarak, oy birliğiyle BOZULMASINA,
Dava dosyasının, 5271 sayılı Kanun'un 304/2-b. maddesi uyarınca takdiren İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 16. Ceza Dairesine gönderilmek üzere Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına TEVDİİNE, 11.03.2026 tarihinde karar verildi.