(3095 S. K. m. 2)
Dava: Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün düzeltilerek onanmasına ait olarak daireden verilen 15.09.2009 tarih ve 2009/3135-3560 E. K. s. ilamın tashihi karar yoluyla tetkiki davalı ASKİ Genel Müdürlüğü tarafından istenilmekle, raportör üyenin raporu ve dosyadaki belgeler okundu. Gereği görüşüldü.
Karar: 1- Mahkemece davalı ASKİ Genel Müdürlüğü hakkındaki davanın kabulüne ve hükmedilen tazminatın haksız eylem gününden itibaren kanuni faizi ile birlikte tahsiline karar verilmiş; dairemizce davacının sair, davalının ise bütün temyiz itirazları reddedilerek yerel mahkeme kararı kanuni faiz yerine avans faizi verilmesi gerektiğine değinilerek davacı taraf yararına düzeltilerek onanmış, davalı ASKİ Genel Müdürlüğü kusur, sorumluluk ve hükmedilen tazminat miktarına yönelik olarak karar düzeltme isteminde bulunmuştur.
Davalı ASKİ Genel Müdürlüğünce karar düzeltme sebebi olarak öne sürülen itirazlar daire kararında gerekçesi gösterilmek suretiyle karşılanmıştır. Düzeltilmesi istenilen karar, dosya içeriğine, usul ve yasaya uygundur. Bu sebeple davalı ASKİ Genel Müdürlüğü'nün aşağıdaki bent dışında kalan diğer karar düzeltme istemlerinin reddine,
2- Dava; haksız eylemden kaynaklanan tazminat istemine ilişkindir.
İddia ve savunmaya, duruşma tutanaklarına yansıyan bilgi ve belgelere, mahkemece toplanıp değerlendirilen delillere ve özellikle hükme dayanak yapılan uzman bilirkişi raporu içeriğine, delillerin tahlil ve tartışımına ait hüküm yerinde gösterilen gerekçelere göre davacı tarafın ve davalı ASKİ Genel Müdürlüğü'nün yerinde görülmeyen diğer temyiz itirazlarının reddine,
3- Davacı tarafın hükmedilen faizin niteliğine, davalı ASKİ Genel Müdürlüğü'nün hükmedilen tazminatın miktarına yönelik temyiz itirazlarına gelince; mahkemece davanın kabulü ile 15.340,99 TL tazminatın kanuni faizi ile birlikte tahsiline karar verilmiş ise de, toplanan deliller hüküm vermeye yeterli olmadığı gibi, varılan sonuç da kanuni düzenlemelere uygun düşmemiştir.
Haksız eylem sonucunda zarar görenin zararı giderebilmek için kendi çalıştırdığı işçilerine ve araç sürücülerine ödediği ücretlerle araç yakıt giderleri genel idare giderlerinden olup zarar meydana gelmeseydi dahi zaten ödenecek olan giderlerdir.
Zararı giderebilmek için özel olarak adam tutulduğu ve çalıştırılan kişilere ayrıca ücret ödendiği, yine fazladan araç yakıt gideri harcandığı kanıtlanmadıkça yapılacak olan bu nitelikteki giderler salt nedensellik bağı bulunduğu gerekçesiyle zarar kapsamına dahil edilerek davalı taraftan tahsiline karar verilemez.
Sonuç: Hal böyle olunca mahkemece davacı taraftan bilirkişi raporunda işçilik ve nakliye gideri olarak gösterilen giderlerin salt dava konusu haksız eylem sebebiyle yapılan masraflar olduğuna ve bunların ayrıca ödendiğine ait delillerinin sorulup saptanması, gösterilecek delillerin toplanması, daha sonra gerekirse bilirkişi kurulundan ek rapor veya yeni bir bilirkişi kurulundan rapor alınarak davacı tarafın gerçek zararının belirlenmesi, sonucuna göre bir karar verilmesi gerekirken eksik araştırma ve soruşturma ile hüküm verilmesi isabetsiz olduğu gibi, 3095 s. Yasanın 2/3 ncü maddesi hükmüne göre gerçek veya tüzel kişi tacirler arasında haksız eylem dahil her türlü nedenden kaynaklanan alacaklarda istem halinde T.C. Merkez Bankasının kısa vadeli kredilere uyguladığı avans faizi oranında temerrüt faizine hükmedilmesi zorunlu olduğu halde, taraflar tacir olduğu ve dava dilekçesinde de avans faizi istendiği gözardı edilerek hükmedilen tazminatın avans faizi yerine kanuni faiz yürütülerek tahsiline karar verilmesi dahi isabetsiz, davacı taraf ve davalı ASKİ Genel Müdürlüğü'nün temyiz itirazları bu sebeplerle yerinde olduğundan hükmün bu sebeplerle davacı ve davalı ASKİ Genel Müdürlüğü yararına bozulması gerekirken, davalı ASKİ Genel Müdürlüğü'nün temyiz itirazlarının reddi ile hükmün yalnızca davacı taraf yararına ve faizin niteliği yönünden düzeltilerek onandığı anlaşıldığından, davalı ASKİ Genel Müdürlüğü'nün yerinde görülen karar düzeltme isteminin kısmen kabulü ile dairemizce verilen 2009/3135 esas, 2009/3560 karar s. 15.09.2009 tarihli düzeltilerek onamaya ait ilamın ortadan kaldırılmasına, yerel mahkeme hükmünün yukarda yazılı gerekçe ile davacı taraf ve davalı ASKİ Genel Müdürlüğü yararına bozulmasına, davalı ASKİ Genel Müdürlüğü tarafından peşin ödenen 32,30 TL karar düzeltme harcı ve 889,00 TL temyiz harcının istem halinde iadesine, 27.04.2010 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy