Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün, Yargıtayca incelenmesi davalı tarafından istenilmekle, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dosya incelendi, gereği görüşüldü:
Dava, elektrik aboneliğinden kaynaklanan alacak için başlatılan icra takibine itirazın iptali istemine ilişkindir.
1-İddia ve savunmaya, duruşma tutanaklarına yansıyan bilgi ve belgelere, toplanıp değerlendirilen delillere ve karar yerinde gösterilen gerekçelere göre davalının sair temyiz itirazları yerinde değildir.
2-İcra takip talebinde asıl alacak ve işlemiş faiz toplanarak toplam miktara takip tarihinden itibaren faiz uygulanması istenilmiş, mahkemece davacının belirlenen asıl alacağı ve takip tarihine kadar işlemiş faiz miktarı toplanarak bulunan tutara yeniden takip tarihinden sonra faiz yürütülecek şekilde icra takibinin devamına karar verilmiştir. Borçlar Kanununun 104/son maddesi geçmiş günler faizine yeniden faiz yürütülmesini yasaklamıştır. Amir kanun hükmüne aykırı olarak faize faiz yürütülemez.
3-Mahkemece, yapılan yargılama sonunda davacı lehine %40 oranında icra inkar tazminatına karar verilmiştir. Mahkeme karar tarihinden sonra temyiz aşamasında, İ.İ.K. 67. maddesinde değişiklik yapan 6352 Sayılı Yasanın değişikliğe ilişkin maddesi yayınlandığı tarihte yürürlüğe girdiği dikkate alındığında, davacı yararına %20 oranında icra inkar tazminatına karar verilmesi gerekmektedir.
O halde, mahkemece sadece davacının belirlenen asıl alacağına takip tarihinden itibaren faiz yürütülmesi gerekirken yazılı şekilde karar verilmesi doğru görülmemiş, yine davacı yararına %20 oranında icra inkar tazminatına karar vermek gerekmekte olup, bu eksikliklerin giderilmesi yeniden yargılamayı gerektirmediğinden kararın düzelterek onanması gerekmiştir.
SONUÇ: Yukarıda (1) numaralı bentte açıklanan nedenlerle davalının diğer temyiz itirazlarının reddine, (2) numaralı bentte açıklanan nedenlerle kararın hüküm fıkrasının 2. paragrafından önce gelmek üzere "asıl alacak tutarı olan 5.616,18 TL'sine avans faizi işletilmek üzere takibin devamına" ibaresinin yazılmasına, (3) numaralı bentte açıklanan nedenle, icra inkar tazminatına ilişkin kararın 2. paragrafındaki "%40" ibaresi çıkartılarak yerine "%20" ibaresinin yazılmasına ve kararın düzeltilen bu şekli ile ONANMASINA, hüküm düzeltilerek onandığından harç alınmasına yer olmadığına, peşin alınan harcın istek halinde davalı tarafa iadesine, 28.01.2013 gününde oybirliği ile karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy