Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün, Yargıtayca incelenmesi davacı ... Tüzel Kişiliği tarafından istenilmekle, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dosya incelendi, gereği görüşüldü:
Kadastro sırasında dava konusu 117 ada 1, 120 ada 3 ve 122 ada 1 parsel sayılı sırasıyla 4625,37 m2, 408,99 m2, ve 2573,66 m2 yüzölçümündeki taşınmazlar devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerlerden olduğundan söz edilerek ham toprak niteliği ile davalı Hazine adına, 117 ada 2 parsel sayılı 2573,03 m2 yüzölçümündeki taşınmaz ... adına, aynı ada 3 parsel sayılı 1279,24 m2 yüzölçümündeki taşınmaz eşit paylarla ... adına, 120 ada 1 ve 121 ada 1 parsel sayılı sırasıyla 1005,91 m2 ve 2592,39 m2 yüzölçümündeki taşınmazlar ... adına, aynı ada 2 parsel sayılı 982,37 m2 yüzölçümündeki taşınmaz ... adına kazandırıcı zamanaşımı zilyetliğine dayanılarak tespit edilmiştir. Davacı ... Tüzel Kişiliği dava konusu taşınmazların mera olduğunu öne sürerek davalılar ... ve arkadaşları ile Hazine aleyhine ayrı ayrı dava açmıştır. Mahkemece dava dosyaları birleştirilerek yapılan yargılama sonucunda davanın pasif husumet nedeniyle reddine, dava konusu taşınmazların tespit tutanakları ile eki belgelerin Kadastro Müdürlüğüne gönderilmesine karar verilmiş, hüküm, davacı ... Tüzel Kişiliği tarafından temyiz edilmiştir.
Mahkemece pasif husumet nedeniyle davanın reddine karar verilmiş ise da varılan sonuç dosya kapsamına uygun değildir.
Şöyle ki; davacı ... Tüzel Kişiliği tarafından 11.01.2010 havale tarihli ayrı ayrı verdiği dava dilekçelerinde Başaran Köyü 117 ada 1, 2, 3, 120 ada 1, 3, 121 ada 1, 2 ve 122 ada 1 parsel sayılı taşınmazları dava konusu yaptığı anlaşılmaktadır. ./..
O halde öncelikle Başaran Köyü 117 ada 1, 2, 3, 120 ada 1, 3, 121 ada 1, 2 ve 122 ada 1 parsel sayılı taşınmazların davaya konu taşınmazlar olduğu gözönüne alınmalı, taşınmazlara ait tutanak aslı davalıdır şerhi verdirilerek dosyaya getirtilmeli, eğer taşınmazlar davalı ise dava dosyalarının birleştirilmesi gerektiği düşünülmeli, daha sonra iddia ve savunma doğrultusunda taraflardan delilleri sorulup saptanmalı, varsa gösterecekleri deliller toplanmalı, bundan sonra toplanan ve toplanacak tüm deliller birlikte değerlendirilerek sonucuna uygun bir karar verilmelidir.
Mahkemece dava konusu edilen taşınmazlar doğru olarak belirlenmeden yazılı şekilde hüküm kurulması isabetsiz davacı ... Tüzel Kişiliği'nin temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde görüldüğünden kabulü ile hükmün BOZULMASINA, peşin alınan harcın istek halinde ilgilisine iadesine, 11.02.2013 gününde oybirliği ile karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy