(4857 S. K. m. 2, 36) (6100 S. K. m. 31) (1136 S. K. m. 164)
Dava: Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün, Yargıtayca incelenmesi davacı vekili tarafından istenilmekle, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dosya incelendi, gereği düşünüldü:
Karar: 1- Dosyadaki yazılara, hükmün Dairemizce de benimsenmiş bulunan yasal ve hukuksal gerekçeleriyle dayandığı maddi delillere ve özellikle bu delillerin takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre davacının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazlarının reddine,
2- Davacı vekili, iş sözleşmesinin işverence haklı nedene dayanmaksızın fesih edildiğini bunun üzerine işçilik alacakları için icra takibi başlattıklarını ancak takibe yapılan itiraz üzerine takibin durduğunu belirterek itirazın iptaline karar verilmesini istemiştir.
Davalı E... Konut Gayrimenkul Yatırım Ort. A.Ş. vekili, davacının davalı işçisi olmadığı savunarak, davanın husumet yokluğundan, davalı T... İnşaat ve Proje Yön. San. Tic. Ltd. Şti. vekili, davacının sebepsiz olarak işyerini terk ederek akdi sonlandırdığını, davalı şirketten herhangi bir alacağı bulunmadığını savunarak, davanın reddini istemişlerdir.
Mahkemece, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak, davalı E... Konut Gayrimenkul Yatırım Ort. A.Ş.'e yöneltilen davanın husumet yokluğundan reddine, davalı T... İnşaat ve Proje Yön. San. Tic. Ltd. Şti.'ne yöneltilen davanın ise kısmen kabulüne karar verilmiştir.
4857 Sayılı İş Kanununun 2/6 son cümlesi uyarınca asıl işveren, alt işverenin işçilerine karşı o işyeriyle ilgili olarak bu Kanundan, iş sözleşmesinden veya alt işverenin taraf olduğu toplu iş sözleşmesinden doğan yükümlülüklerden alt işverenle birlikte sorumludur. 4857 Sayılı İş Kanunuyla asıl işverenin, bu Kanundan, iş sözleşmesinden ve alt işverenin taraf olduğu toplu iş sözleşmesinden doğan yükümlülüklerden sorumlu tutulması şeklindeki düzenleme, asıl işverenin sorumluluğunun genişletilmesi olarak değerlendirilmelidir. Bu durumda, ihbar, kıdem, kötüniyet ve işe iade sonucu işe başlatmama tazminatlarıyla ücret, fazla çalışma, hafta tatili, bayram ve genel tatili, yıllık izin, ikramiye, pirim, yemek yardımı, yol yardımı gibi tüm işçilik haklarından birlikte sorumluluk esastır.
Dosya içerisindeki davalı şirketle T... A.Ş.. F... Ltd. Şti., M... Ltd. Şti. ve İ... A.Ş. arasında imzalanan arsa satışı karşılığı gelir paylaşımı işine dair sözleşmenin 14. maddesinde yüklenici adi ortaklığın işçi alımı hakkında davalı şirkete bildirimde bulunması ve davalının bu işçiler hakkında işçiyi kabul edip etmediğini var ise değişiklik talebini yükleniciye bildireceği belirtilmiştir. Söz konusu hüküm davalı şirketin asıl işveren sayılması gerekip gerekmeyeceğine dair tereddüt oluşturduğu gibi Mahkemece yapılan araştırma davalı şirketle dava dışı adi ortaklık arasındaki ve bu duruma bağlı olarak davacının davalı şirketler karşısındaki durumu hakkında net bir sonuca varılmasını sağlayacak yeterlilikte değildir.
Hakimin davayı aydınlatma ödevi kapsamında (H.M.K.31. madde) daha önce ifadelerine başvurulan taraf tanıkları yeniden duruşmaya davet edilerek özellikle davalı işçi alımına (yazılı sınav, mülakat vb) yine işten çıkartmaya dair işlemlerin, işin düzenlemesine dair talimat verilmesi ve denetlenmesinin, işçilerin izin taleplerinin değerlendirilmesinin fiilen kim veya kimler tarafından gerçekleştirildiğinin açık bir şekilde tanıklardan sorulması ve tüm dosya kapsamının bu ifadelerle birlikte değerlendirilmesi suretiyle davalı E... Konut A.Ş. ile diğer davalının da aralarında bulunduğu adi ortaklık arasında asıl-alt işveren ilişkisinden bahsedilip bahsedilemeyeceği, veyahut davalı E... Konut A.Ş.nin yalnızca ihale makamı sıfatı taşıyıp taşımadığı (İş Kanunu 36. maddesi de bu bağlamda değerlendirilerek) şüpheye yer vermeyecek şekilde tespit edilerek davaya konu alacak kalemleri hakkında karar verilmesi gerekirken eksik araştırmayla hüküm kurulması isabetsiz olmuştur.
3- Karar tarihi itibariyle yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinin 7/2. maddesinde, husumet yokluğundan davanın reddine karar verilmesi halinde AAÜT'nin 3. kısmına göre avukatlık ücretine hükmedileceği ancak hükmedilecek tutarın tarifenin 2.kısmının 2. bölümündeki tutarları geçemeyeceğinin belirtilmiş olmasına karşın anılan sınırlamaya uyulmaksızın davalı E... Konut Gayrimenkul Yatırım Ort. A.Ş. yararına fazla avukatlık ücretine hükmedilmesi de hatalıdır.
Sonuç: Temyiz olunan kararın yukarda yazılı sebeplerle BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istenmesi halinde davacıya iadesine, 27.05.2013 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy