Mahkemesi :Asliye Hukuk Mahkemesi(İş Mahkemesi Sıfatıyla)
Dava Türü : Alacak
YARGITAY İLAMI
Taraflar arasındaki alacak davasının yapılan yargılaması sonunda; hüküm süresi içinde duruşmalı olarak davalı vekili tarafından temyiz edilmiş ise de; duruşma gününün taraflara tebliği için davetiyeye yapıştırılacak posta pulu bulunmadığından duruşma isteğinin reddine ve incelemenin evrak üzerinde yapılmasına karar verildikten sonra dosya incelendi, gereği görüşüldü:
1-Dosyadaki yazılara, hükmün Dairemizce de benimsenmiş bulunan yasal ve hukuksal gerekçeleriyle dayandığı maddi delillere ve özellikle bu delillerin takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışındaki temyiz itirazları yerinde değildir.
2-Davacı, iş sözleşmesinin fazla mesaiye kalmadığı ve diğer işçileri bu yönde teşvik ettiği gerekçesiyle işverence fesih edildiğini ileri sürerek, kıdem, ihbar tazminatları ile fazla çalışma ücreti alacaklarının davalıdan tahsilini talep etmiştir.
Davalı, davacının fazla mesaiye kalmayıp işi aksattığını ve son zamanlarda da fazla mesai yapan diğer işçileri de fazla mesai yapmamaları yönünde teşvik edip, işyerinde çalışma huzurunu bozduğu, bu nedenle de iş akdinin 4857 sayılı yasanın 25/2 maddesi gereğince feshedildiğini savunarak, davanın reddini istemiştir.
Mahkemece, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak, davalının iş sözleşmesini geçerli nedenle feshettiği gerekçesiyle davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir. Taraflar arasındaki uyuşmazlık, davacının ücretinin ne kadar olduğu noktasında noktalarında toplanmaktadır.
Somut olayda, dosya içindeki belge ve tanık anlatımlarından davacının yemek, servis ve ramazan ayında erzak yardımı sosyal haklarından yararlandığı anlaşılmaktadır. Mahkemece hükme esas alınan bilirkişi raporunda rayice göre yemek, servis ve erzak yardımı olarak toplam 9.50 TL sını esas alarak hesaplama yapılmıştır. Ancak davalı yaşanılan yerin ilçe olmasını gerekçe göstererek anılan sosyal yardımların maliyetinin fazla hesaplandığını savunmuş, yemek ücreti ve servis ücreti olarak yaptığı ödemelere ilişkin bazı belgeler ibraz etmiş olduğundan sunulan belgelerin tüm dosya içeriği ile bir değerlendirmeye tabi tutularak karar verilmesi gerekirken eksik inceleme ile yazılı şekilde karar verilmesi isabetsizdir.
O halde davalının bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır
SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı nedenle BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde davalıya iadesine, 19.11.2014 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.