Mahkemesi : Mersin 3. İş Mahkemesi
Tarihi : 24/12/2013
Numarası : 2012/650-2013/490
Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün, Yargıtayca incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmekle, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dosya incelendi, gereği görüşüldü:
1-Dosyadaki yazılara, hükmün Dairemizce de benimsenmiş bulunan yasal ve hukuksal gerekçeleriyle dayandığı maddi delillere ve özellikle bu delillerin takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazlarının reddine.
2-Davacı, kalite kontrol elemanı olarak davalıya ait işyerinde 13.065.2008 tarihinden 14.02.2011 tarihine kadar aralıksız ve sürekli çalıştığını, hafta tatili, fazla mesai, genel tatil, yıllık izin ücretlerinin ve asgari geçim indiriminin ödenmediğini, iş aktinin feshedildiğini bildirerek kıdem tazminatı ile diğer işçilik alacaklarının ödetilmesini istemiştir.
Davalı cevabında, davacının işten kendisinin ayrıldığını ve herhangi bir alacağı bulunmadığını savunarak davanın reddini talep etmiştir.
Mahkemece, davacının iş sözleşmesini ücretlerinin ödenmemesi sebebiyle haklı nedenle feshettiği gerekçesiyle bilirkişi raporunda hesaplanan kıdem tazminatı, fazla mesai, genel tatil, yıllık izin ücreti ve asgari geçim indirimi alacaklarının ödetilmesine, hafta tatili ücreti isteminin reddine karar verilmiştir.
Taraflar arasında asgari geçim indirimi alacağı konusunda uyuşmazlık bulunmaktadır.
Davacı asgari geçim indirimi ödemesi yapılmadığını iddia etmiş, davalı ise davacının alacağı olmadığını savunmuş ve bilirkişi raporuna itiraz dilekçesi ekinde AGİ tahakkuku yapılmış bordroları, maaş ödeme raporlarını ve bazı dekontları sunmuştur. Hükme dayanak yapılan biirkişi raporunda davalının sunduğu dekontlardaki Haziran-Kasım 2011 dönemindeki asgari geçim indirimi ödemeleri dikkate alınmış; 2009, 2010 ve 2011 yılı Haziran ayına kadar olan bordrolardaki AGİ tahakkuklarının ödendiğine dair banka kaytılarının dosyada olmadığı gerekçesiyle dikkate alınmadığı belirtilmiştir.
Hal böyle olunca davalının sunduğu bordrolardaki AGİ tahakkuklarının ödenip ödenmediğinin davacının maaş hesap ekstrelerinin getirtilerek karşılaştırılması suretiyle belirlenmesi ve sonucuna göre karar verilmesi gerekir. Bu yön gözetilmeksizin davacının maaş hesap ekstreleri getirtilip incelenmeksizin eksik inceleme sonucu karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda açıklanan nedenle BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde davalıya iadesine, 29.05.2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy