Mahkemesi : Bursa 6. İş Mahkemesi
Tarihi : 26/12/2013
Numarası : 2011/389-2013/736
Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün, Yargıtayca incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmekle, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dosya incelendi, gereği görüşüldü:
Davacı davalı işyerinde 14/04/2004-05/01/2010 tarihleri arasında güvenlik elemanı olarak çalıştığını, iş akdinin davalı tarafında haksız fesh edildiğini, 23.12.2010 tarihinde noter vasıtası ile ihtar çekerek alacaklarını talep etmesine rağmen olumsuz cevap aldığını bildirerek kıdem ve ihbar tazminatı ile ücret,fazla mesai,yıllık izin ve genel tatil alacaklarının tahsilini talep etmiştir.
Davalı, davacının güvenlik görevlisi olduğunu, gece görev esnasında uyurken yakalandığını, bu hususta savunması da alınarak disiplin kurulu kararı gereği iş akdinin haklı nedenle feshedildiğini ve başka bir alacağının olmadığını belirtip davanın reddini istemiştir.
Mahkemece feshin haksız olduğu gerekçesi ile kıdem ve ihbar tazminatı talebinin kabulüne, diğer talepler yönünden davanın reddine karar verilmiştir.
Taraflar arasında iş akdinin feshinin haklı nedene dayanıp dayanmadığı noktasında uyuşmazlık bulunmaktadır.
4857 sayılı İş Kanununun 25 inci maddesinin (II) numaralı bendinin (ı) alt bendinde, işçinin isteği ile ya da işini ihmal etmesi sonucu işyerindeki işin güvenliğini tehlikeye düşürmesi hali işverenin haklı fesih nedenleri arasında gösterilmiştir.
İş güvenliği hükümleri, işçi sağlığı ve güvenliğini korumaya yönelik titizlikle uyulması gereken kurallardır. Bu konuda işverenin alması gereken tedbirlerin yanında işçinin de yükümlülükleri vardır. İşçinin kasıtlı bir davranışı ya da görevini savsaması sonucu işin güvenliği yönünden bir tehlike meydana gelmesi durumunda, işveren açısından derhal “haklı nedenle fesih hakkı” ortaya çıkar.
İşçinin bu konuda uyarılması veya hatırlatmada bulunulmasına gerek olmadığı gibi, belli bir zararın oluşması da gerekmez. Aynı bentte belirtilen işçinin otuz günlük ücretinin tutarıyla karşılanamayacak bir zarar vermesi, işin güvenliğini tehlikeye düşürmekten bağımsız bir fesih nedenidir.
Güvenlik hizmeti veren bekçinin uyuması veya görev yerini terk etmesi , yanıcı ve patlayıcı maddelerin bulunduğu yerde yasaklanmış olmasına rağmen sigara içilmesi , basınçla veya yüksek ısıyla çalışabilir bir cihazın kontrolü ile görevlendirilen işçinin görevini savsaması gibi durumlar, işin güvenliğini tehlikeye düşüren davranışlara örnek olarak verilebilir.
Somut olayda güvenlik görevlisi olan davacının uyurken yakalandığının sabit olması, bu durumun davacı tarafından da kabul edilmesi karşısında feshin haklı nedenle yapıldığı anlaşıldığından kıdem ve ihbar tazminatının reddine karar vermek gerekirken kabulüne karar verilmesi hatalı olup bozma nedenidir.
SONUÇ:Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı nedenle BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde davalıya iadesine, 14.05.2014 gününde oybirliği ile karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy