Mahkemesi : Mersin 5. İş Mahkemesi
Tarihi : 12/12/2013
Numarası : 2013/268-2013/499
Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün, Yargıtayca incelenmesi davalılar vekilleri tarafından istenilmekle, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dosya incelendi, gereği görüşüldü:
1-Dosyadaki yazılara, hükmün Dairemizce de benimsenmiş bulunan yasal ve hukuksal gerekçeleriyle dayandığı maddi delillere ve özellikle bu delillerin takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre, davalıların aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazlarının reddine,
2-Davacı, davalı işyerinde garaj sorumlusu olarak çalıştığını, iş akdinin davalı işveren tarafından haksız olarak sona erdirildiğinden bahisle kıdem ve ihbar tazminatı ile bazı işçilik alacaklarının ödetilmesini istemiştir.
Davalı, davanın reddini talep etmiştir.
Mahkemece, davalının, davacının iş akdine haklı nedenle son verildiğini ispatlayamadığı gerekçesiyle davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
Fazla mesai ücretinin hesap yöntemi konusunda taraflar arasında uyuşmazlık bulunmaktadır.
Somut olayda, bilirkişi tarafından, davacı tanıklarının beyanlarına itibarla, davacının , haftanın 7 günü, 11 saat üzerinden fazla çalışma yaptığı hesaplanmış ayrıca, davacının hafta tatili ve genel tatil alacağı talepleri yönünden de yine her hafta sonu ve her genel tatilde çalıştığının kabulü ile hesaplama yapılmıştır. Ancak bu hesaplama mükerrer olup hatalıdır.
Davacının hafta tatili talebinin olduğu durumlarda, fazla mesai hesabının haftanın 6 günü üzerinden hesaplanması gerekmektedir. Ancak gerek genel tatil gerekse hafta tatili günlerinde günlük çalışma süresi olan 7, 5 saati aşan çalışma varsa bu sürelerin de, fazla mesai olarak kabulü ile, yapılan hesaplamaya dahil edilmesi gerekir.
Yapılacak iş, fazla mesai alacağını haftanın 6 günü üzerinden çalıştığının kabulü ile hesaplayıp, normal haftalık çalışma süresinin indirilmesi suretiyle bulunacak rakama, hafta tatili ve ulusal bayram ve genel tatil günlerinde 7,5 saatten fazla çalışma yaptığı süreleri belirleyip, bu süreleri de eklemek suretiyle tespit edilecek sürenin hesabına yapmaktan ibaretir. Mahkemece yazılı şekilde, mükerrer hesaplama yapan hatalı bilirkişi raporunun hükme esas alınarak, karar verilmesi isabetsiz olup bozma nedenidir.
O halde davalılar vekilinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve karar bozulmalıdır.
SONUÇ: Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı nedenlerle BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde davalılara iadesine, 26.5.2014 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy