Mahkemesi :İş Mahkemesi
Dava Türü : Sendika Aidatı
YARGITAY İLAMI
Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün, Yargıtay'ca incelenmesi davalı .... İl Özel İdaresi vekili tarafından istenilmekle, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dosya incelendi, gereği görüşüldü:
1-Dosyadaki yazılara, hükmün Dairemizce de benimsenmiş bulunan yasal ve hukuksal gerekçeleriyle dayandığı maddi delillere ve özellikle bu delillerin takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazlarının reddine,
2-Davacı Sendika vekili, davalı (kapıtalan) Belediye'nin davacı ... Sendikas'ının yıllardır örgütlü olduğu bir işyeri olduğunu, davalı bünyesinde çalışan ve müvekkili sendikaya üye olan işçilerin Sendika Ana Tüzüğü'ne göre sendikaya üyelik aidatı ödemeleri gerektiğini, davalı Belediye'nin işçilerden kestiği aidatları bu güne kadar müvekkiline ödemediğini, ödeme tarihinin kanunda ve taraflar arasında imzalanan toplu iş sözleşmelerinde kararlaştırıldığını iddia ederek 01.03.2008-08.04.2013 tarihleri arasındaki döneme ait aidat alacaklarının faizi ile birlikte tahsilini talep etmiştir.
Dava ... Belediyesi'ne karşı açılmış, Belediye davaya cevap vermemiştir.
Davanın devamı sırasında 6360 sayılı Yasa'nın Geçici 2 inci maddesi uyarınca davalı Belediye'nin tüzel kişiliğinin sona ermesi nedeni ile dava, .... İl Özel İdaresi'ne teşmil edilmiştir.
Davalı .... İl Özel İdaresi vekili davanın reddini istemiştir.
Mahkemece bilirkişi raporu doğrultusunda davanın kabulüne karar verilmiştir.
Mahkemenin hükme esas aldığı bilirkişi raporundaki hesaplamalar dosya içeriğindeki delillere ve kanun hükümlerine uygun olmakla birlikte dava 07.04.2013 tarihinde açılmış olup dava tarihi itibari ile muaccel olmayan 15.03.2013-14.04.2013 ve 15.04.2013-14.05.2013 aylarına ait aidat alacaklarının hüküm altına alınması hatalı olmuştur.
Öte yandan hesap dönemi içinde 01.03.2008-28.02.2010 tarihleri arasındaki dönemi kapsayan Toplu İş Sözleşmesinin 13/a maddesine göre sendika aidatları işçi ücretlerinin ödendiği günü takip eden 7 (yedi) gün içinde ödenecektir. İşçi ücretleri ise 39 uncu madde uyarınca hakedildiği tarihten itibaren en geç 5 (beş ) gün içinde ödenecektir. Ücret ve maaş ödemelerin kamu kurumlarında ayın 15(onbeş)'inde yapıldığı dikkate alındığında bu dönem (01.03.2008-28.2.2010 ) sendika aidat alacağı bakımından temerrüt tarihi her ayın 28 (yirmisekiz)'i olması gerekirken yanılgılı değerlendirme ile ayın 23 üncü günü olarak kabul edilmesi doğru olmamıştır.
Başka bir husus ise, temerrüt tarihlerinin karar yerinde gösterilmeyerek bilirkişi raporuna atıf yapılmakla yetinilmesi de bozma nedenidir.
O halde davalı vekilinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve karar bozulmalıdır.
SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı nedenlerle BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde davalıya iadesine, 08.03.2016 gününde oybirliği ile karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy