(647 S. K. m. 4)
Dava ve Karar: 1163 Sayılı kanuna Muhalefetten sanık Z.Ö. hakkında yapılan duruşma sonunda: Hükümlülüğüne, 1 ay süre ile herhangi bir kooperatife üye olmak faaliyetinden men edilmesi şekli ile tedbire çevrilmesine dair P. Asliye Ceza Mahkemesi'nden verilen 09.12.1997 tarihli hükmün Yargıtay'ca sanık tarafından süresinde istenilerek dava evrakı Başsavcılığı'nın bozma isteyen 11.05.1999 tarihle daireye verilmekle dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşülüp düşünüldü.
3506 sayılı yasanın 6. maddesi ile değişik 647 sayılı yasanın 4. maddesine göre uygulamada asıl mahkumiyet, bu madde hükümlerine göre çevrilen para cezası veya tedbirdir. Buna göre sanığın tecilli cezasının hürriyeti bağlayıcı cezadan çeviri ağır para cezası olduğu, dava konusu 1163 sayılı yasaya muhalefet suçundan da tedbir cezası ile birlikte ağır para cezasına hükmolunduğu gözetilerek tebliğnamedeki düşünceye iştirak edilmemiştir.
Sonuç: Yapılan duruşmaya, toplanan ve karar yerinde açıklanan delillere gösterilen gerekçeye ve takdire göre sanığın yerinde temyiz itirazlarının reddiyle hükmün isteme aykırı olarak onanmasına, 18.06.1999 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy