(765 S. K. m. 526)
TCK. nun 526. maddesine muhalefetten sanık, Ramazan ... hakkında yapılan duruşma sonunda, hükümlülüğüne ve ertelemeye dair Datça Sulh Ceza Mahkemesinden verilen 20.9.2000 tarihli hükmün Yargıtay'ca incelenmesi, Yerel Cumhuriyet Savcıları tarafından süresinde istenilerek dava evrakı Cumhuriyet Başsavcılığının bozma isteyen 25.6.2001 tarihli tebliğnamesiyle daireye verilmekle dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşülüp düşünüldü:
TCK. nun 526. maddesi metninden de anlaşılacağı üzere adli işlemler veya kamu güvenliği, kamu düzeni, genel sağlığın korunması düşüncelerinden birine taalluk etmek şartıyla yetkili makam tarafından çıkarılan emir ve tedbirlerin müeyyidesidir.
Özel yasa ile getirilen düzenlemelere uymama halinde TCK 526. maddesinin uygulanabilmesi için o özel yasa ile oluşturan düzenlemelerin, o yasa tarafından müeyyide altına alınmamış olması ve TCK 526. maddeye atıfta bulunması gerekir.
Dava konusu olayda sanığın üzerine atılan suç balıkçı teknesinde plaka yazısı bulunmamasından ibaret olup, bu konuyla ilgili herhangi bir müeyyide düzenlenmemiştir.
Sanık hakkında Cumhuriyet Savcılığınca aynı olayla ilgili 2000/242 hazırlık dosyasında 4922 sayılı yasaya muhalefet suçundan işlem yapılmış olup ayrıca 1380 sayılı su ürünleri yasası kapsamına giren alanda suç teşkil eden eylemleri ve müeyyidelerini göstermiş TCK 526. maddesine göndermede bulunmamıştır.
Bu nedenle sanığın, olaya ilişkin özel yasada müeyyide altına alınmamış olan eylemini bu kanuna göre çıkarılan yönetmeliğe istinaden TCK. nun 526. maddesi kapsamında kabul edip cezalandırılması,
Yasaya aykırı, Yerel Cumhuriyet Savcılarının temyiz itirazları bu itibarla yerinde görüldüğünden hükmün, isteme uygun olarak BOZULMASINA, 01.10.2001 günü oybirliği ile karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy