(5237 S. K. m. 7, 141) (765 S. K. m. 491, 512) (5252 S. K. m. 12)
Dava ve Karar: Hırsızlık ve hırsızlık malı satın almak suçlarından sanıklar Niyazi Güneşliyayla, Hüsnü Yılmazlar ve İbrahim Ciriş haklarında yapılan duruşma sonunda, Sanıklar Hüsnü Yılmazlar ve İbrahim Ciriş'in beraatine; sanık Niyazi Güneşliyayla'nın hükümlülüğüne dair Beyoğlu 1. Sulh Ceza Mahkemesi'nden verilen 10.02.2004 tarihli hükmün Yargıtay'ca incelenmesi sanık Niyazi Güneşliyayla ve müşteki vekili tarafından süresinde istenilerek dava evrakı Cumhuriyet Başsavcılığının bozma isteyen 24.11.2004 tarihli tebliğnamesiyle daireye verilmekle dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra Türk Milleti adına gereği görüşülüp düşünüldü.
Müşteki vekili 13.06.2002 tarihli dilekçe ile müdahale talebinde bulunmuş ise de 13.06.2002 tarihli duruşmada vekaletname ibraz etmesi için süre verildiği ve bu konuda meşruhatlı tebligat yapıldığı halde müşteki tarafından yetkilendirildiğine dair vekaletname ibraz etmediği cihetle hükmü temyize hakkı bulunmadığından beraat kararlarına yönelik temyiz talebinin 5320 sayılı yasanın 8/1.maddesi gereğince yürürlükte bulunan 1412 sayılı CMUK.nun 317.maddesi uyarınca istem gibi REDDİ ile sanık Niyazi Güneşliyayla'nın temyizine hasren yapılan incelemede;
Hükümden sonra, 01.06.2005 tarihinde yürürlüğe giren 5252 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun Yürürlük ve Uygulama Şekli Hakkında Kanun'un 12. maddesinin b fıkrası ile 765 sayılı Türk Ceza Kanunu bütün ek ve değişiklikleri ile birlikte yürürlükten kaldırılmış olup, aynı tarihte yürürlüğe giren 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 7. maddesi uyarınca lehe olan yasanın belirlenip sonucuna göre sanığın hukuki durumunun takdir ve değerlendirilmesinde zorunluluk bulunması,
Sonuç: Bozmayı gerektirmiş, sanığın temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan sair yönleri incelenmeyen hükmün bu sebepten dolayı 5320 sayılı yasanın 8/1. maddesi gereğince yürürlükte bulunan 1412 sayılı CMUK.nun 321.maddesi uyarınca BOZULMASINA, 21.06.2007 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy