(743 S. K. m. 611) (766 S. K. m. 32, 73)
Taraflar arasında tapulama tespitinden doğan davadan dolayı verilen hükmün Yargıtay'ca incelenmesi istenilmekle temyiz isteğinin kanuni süresinde olduğu anlaşıldı, tetkik raporu ve dosyadaki kağıtlar okundu, tetkik hakiminin açıklaması dinlendi, gereği düşünüldü:
Karar: Tapulama sırasında 259, 702, 7725, 729, 759, 806, 807, 809 parsel sayılı taşınmazlar pay tapu kayıtlarına tapu ile pay satın almaya, trampaya ve taksime dayanılarak davalı taraf adına tespit edilmiştir. İtirazı tapulama komisyonunca red olunan davacı Nail parsellerde paydaş olduğunu ileri sürerek dava açmıştır. Mahkemece davanın reddine karar verilmiş, hüküm davacı tarafından temyiz edilmiştir.
Davacı annesi Zeynep'in İsmail'in mirasçısı olduğunu ileri sürmüştür. Tapu kaydında yapılan itikal de, Zeynep mirasçı olarak gösterilmemiştir. O halde Zeynep'in mirasçı olduğunun ispatlanması İsmail'in tüm mirasçılarının haklarını etkileyecektir. Zeynep'e ayrılan pay oranında diğer paydaşların payları azalacağı için tüm paydaşların hakları ile davacının iddiası ilgilidir. O halde davaya dahil edilmeyen tüm paydaşlardın davaya dahil edilmesi ve Zeynep'in mirasçı olduğu iddiasının o paydaşlar huzuru ile ispatlanması zorunludur. Davacının bu yoldaki iddiası ispatlandığı takdirde tapuda yapılan satış Zeynep payını kapsamadığı için Zeynep payının ayrıca satın alındığının satın alma savunmasında bulunanlar tarafından ispat edilmesi gerekir. İsmail mirasçıları iştirak halinde bulunuyor iseler iştirak halindeki mirasçıların tapuda kayıtlı taşınmazdaki paylarını birbirlerine tapu dışı işlemle satmaları halinde Tapulama Kanunun 32/c maddesi hükmü uygulanamaz. Ancak, olayda MK. nun 611. maddesinin uygulanması olanağı vardır. Bunun için de satışın yazılı belge ile ispatlanması zorunludur. Mahkemece, bu yönler gözönünde tutularak araştırma ve inceleme yapılmak gerekirken bu yönlerden zuhul olunması isabetsiz temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün BOZULMASINA ve 766 sayılı Tapulama Kanunun 73. maddesi uyarınca harç alınmasına yer olmadığına 30.11.1977 gününde oybirliği ile karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy