(6831 S. K. m. 2) (1086 S. K. m. 275)
Dava: Taraflar arasında kadastro tespitinden doğan dava sonucunda verilen hükmün, Yargıtay'ca incelenmesi davacı hazine tarafından istenilmekle, temyiz isteminin süresinde olduğu anlaşılmakla dosya incelendi, dosyadaki belgeler okundu, tetkik hakiminin açıklamaları dinlendi. Gereği görüşüldü:
Karar: Kadastro sırasında 495 parsel sayılı 1251 m2 yüzölçümündeki taşınmaz satın alma yoluyla gelen kazandırıcı zamanaşımı zilyetliğine dayanılarak davalı Ali adına tespit edilmiş, beyanlar hanesinde 335 m2 lik kısmı üzerinde B.. Elektrik A.Şnin ve 108 m2 lik kısmı üzerinde İSKİ'nin irtifak hakkı bulunduğu gösterilmiştir. Davacı hazine taşınmazın evveliyatının orman olduğunu, bu nedenle zilyetlikle kazanılamayacağını öne sürerek Ali aleyhine ve beyanlar hanesinde şerhin terkini için B.. Elektrik A.Ş ve İSKİ Genel Müdürlüğü aleyhine ayrı ayrı dava açmış; açılan davalar birleştirilmiştir. Mahkemece davanın reddine taşınmazın tespit gibi davalı Ali adına tapuya tesciline, tespit gibi beyanlar hanesine davalıların irtifak hakkı olduğunun yazılmasına karar verilmiş; hüküm davacı hazine tarafından temyiz edilmiştir.
Dava konusu taşınmazın öncesinin orman olmadığı ve taşınmaz üzerinde davalı taraf yararına tespit günü itibariyle zilyetlikle taşınmaz edinme koşullarının gerçekleştiği gerekçe gösterilerek hüküm kurulmuş ise de; mahkemece yapılan araştırma, inceleme hüküm vermeye yeterli değildir. 1967 yılında yapılan kadastro sırasında çekişmeli taşınmazın ve çevresinin kimsenin kullanımında olmayan çalılık ve ormanlık alan olduğu dikkate alınarak çekişmeli taşınmazın bulunduğu yer ve çevresi kadastro dışı bırakılmıştır. Dosyada bulunan ve hükme dayanak yapılan 4.4.2001 tarihli Ahmet ve Gökhan tarafından düzenlenen bilirkişi raporunda taşınmazın orman sınırları dışında olduğu belirtilmiş ise de bilirkişi raporu denetlenebilir nitelikte değildir. Sağlıklı bir sonuca varılabilmesi için çekişmeli taşınmazın bulunduğu yerde 967 yılında yapılan kadastro çalışmaları sırasında düzenlenen haritada yer alan kadastro parselleri ile 1998 yılında yapılan kadastro çalışmaları sırasında yeniden kadastrosu yapılan çekişmeli taşımaz ve çevresindeki komşu parselleri birlikte gösteren birleşik kadastro haritası yaptırılmalı, ondan sonra 1991 yılında taşınmazın bulunduğu yer ve çevresinde yapılan 6831 sayılı orman kanununun 2/B maddesinin uygulaması ile ilgili çalışmalar sırasında düzenlenen ormanlık alan ile orman dışı alanı ve Orman Kanunun 2/B maddesinin uygulanması ile ilgili harita ile kadastro haritasının ölçekleri denkleştirilerek ehil ve uzman bilirkişiler aracılığıyla keşif ve uygulama yapılarak çekişmeli taşınmazın konumu belirlenmeli, bu konuda bilirkişi kurulundan yapılan işi ve uygulamayı gösterir denetlenebilir nitelikte haritalı rapor alınmalı, varılacak sonuca göre hüküm kurulmalıdır. Mahkemece bu yönler dikkate alınmadan yetersiz bilirkişi raporuna dayanılarak yazılı şekilde hüküm kurulması isabetsiz temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde görüldüğünden kabulü ile hükmün BOZULMASINA, 10.12.2001 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy