(1086 S. K. m. 429)
Dava: Taraflar arasında kadastro tespitinden doğan dava sonucunda verilen hükmün, Yargıtay'ca incelenmesi davacılar tarafından istenilmekle, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşılmakla, dosya incelendi. Dosyadaki belgeler okundu. Tetkik hakiminin açıklamaları dinlendi, gereği görüşüldü:
Karar: Hükmüne uyulan Yargıtay bozma ilamında özetle eksik inceleme sonucu verilen hükmün isabetsiz olduğu belirtilerek, tarafların dayandıkları tapu kayıtlarının ilk tesislerinden başlanılarak getirtilmesi sınırlarda ve miktarlarında bir değişiklik olup olmadığının belirlenmesi, komşu taşınmazlara ait kadastro tespit tutanakları ve dayanakları kayıtlar getirtilerek taşınmazlar başında, yöreyi iyi bilen bilirkişi aracılığı ve teknik bilirkişi yardımı ile yeniden keşif yapılması, teknik bilirkişiye keşfi ve uygulamayı gösterir ayrıntılı harita düzenletilmesi, bu şekilde kayıt kapsamları kesin olarak belirlenerek taşınmazların kullanım durumu ve el değiştirmeler hakkında tanık ve bilirkişilerden bilgi alınarak toplanan ve toplanacak olan delillerin sonucuna göre hüküm kurulması gerektiğine değinilmiştir. Mahkemece bozma ilamına uyularak yapılan yargılama sonunda davacıların davasının reddine, 10 ve 12 sayılı parsellerin tespit gibi davalı taraf adına, 24 sayılı parselin ise davalı ( katılan ) Emine adına tapuya tesciline karar verilmiş, hüküm davacılar Aliye, Mukaddes ile davacı Turgut mirasçıları ve davacı İlyas mirasçıları tarafından temyiz edilmiştir.
Mahkemece bozma kararına uyulmuştur. Kural olarak bozma kararına uyulmakla orada belirtilen biçimde işlem yapılması yolunda lehine bozma yapılan taraf yararına kazanılmış hak aynı doğrultuda yerel mahkeme için zorunluluk doğar. Ne varki bozma kararına uyulduğu halde gerekleri yerine tam olarak yerine getirilmemiştir. O halde sağlıklı bir sonuca varılabilmesi için önceki günlü bozma kararında öngörüldüğü biçimde araştırma ve soruşturma yapılmalı özellikle dava konusu 10, 12 ve 24 parsel sayılı taşınmazlara dıştan komşu taşınmazların tespit tutanakları dayanakları belgeler Tapu Sicil Müdürlüğünden tarafların tutunduğu tapu kayıtları ilk oluştuğu gününden itibaren tüm tedavülleri ile birlikte tapu kadastro genel müdürlüğü ve tapu sicil müdürlüğünden getirtilmeli, yöreyi iyi bilen elverdiğince yaşlı yerel ve uzman bilirkişi tarafların aynı yöntemle gösterecekleri tanıklar hazır olduğu halde yerel bilirkişi yardımı uzman bilirkişi eliyle dayanılan tapu kayıtları keşifte yerine uygulanmalı, kapsamları belirlenmeli, bilinmeyen sınırlar var ise taraflara tanık dinlettirme olanağı sağlanmalı komşu parsellerin tespit tutanakları ve dayanakları belgeler ile taraf tapularının uygulanmasına ilişkin bilirkişi ve tanık sözleri denetlenmeli, dava konusu taşınmazların taraflardan hangisinin tutunduğu tapu kaydının kapsamında kaldığı duraksamaya meydan vermeyecek şekilde saptanmalı, her iki tarafın dayandığı tapu kayıtlarının kapsamı dışında kalan bölüm bulunduğu takdirde bu kesim yönünden yeterli biçimde zilyetlik araştırması yapılmalı, ayrıca dava konusu 24 parsel sayılı taşınmazın güney sınırını oluşturan 1793 ve 1794 parsel sayılı taşınmazlarla ilgili davanın 1986/45 esas sayılı dosyada davalı olduğu gözönünde tutulmalı, derdest yada sonuçlanmış ise bu dava dosyasında deliller değerlendirilirken gözönünde tutulmalı, uzman bilirkişiden keşfi izlemeye bilirkişi sözlerini denetmemeye imkan verecek şekilde ayrıntılı gerekçeli rapor alınmalı bundan sonra toplanan ve toplanacak tüm deliller birlikte değerlendirilerek sonucuna uygun bir karar verilmelidir.
Sonuç: Mahkemece bu olgular gözardı edilerek gözardı edilerek ve bozma kararına uyulduğu halde gerekleri tam olarak yerine getirilmeden yazılı şekilde hüküm kurulması isabetsiz davacı tarafın temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde görüldüğünden kabulü ile hükmün BOZULMASINA, 19.9.2003 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy