(1086 S. K. m. 440)
Dava: Taraflar arasında kadastro tesbitinden doğan dava sonucunda verilen hükmün bozulmasına ilişkin olarak daireden verilen 24.6.2004 gün ve 2004/1186-2515 E.K. sayılı ilamın tashihi karar yoluyla incelenmesi davacı Hüseyin Ö. tarafından istenilmekle, tetkik hakiminin raporu ve dosyadaki belgeler okundu. Gereği görüşüldü:
Karar: Karar düzeltme nedeni olarak ileri sürülen diğer yönler düzeltilmesi istenilen Daire kararında gerekçesi gösterilmek suretiyle karşılanmıştır. Daire kararı dosya içeriğine usul ve Kanuna uygun bulunmaktadır. Bu nedenle davacı Hüseyin Ö.'in yerinde olmayan ve HUMK. nun 440. maddesi hükmüne uygun olmayan sair karar düzeltme isteğinin REDDİNE, Ne var ki, davacı Hüseyin Ö. tesbit tutanaklarında kendisine pay verilen tesbit maliki Hasan kızı Emine'nin babası Hasan'dan gelen tüm miras paylarını, davacı Hüseyin'in babası Mehmet Özer'e 28.10.1937 tarih 1260 yevmiye nolu noterce düzenlenen satış sözleşmesi ile satarak payını devir ve temlik ettiğini öne sürerek dava açmıştır. Davacı Hüseyin Özer, Hasan kızı Emine'nin payının babası Mehmet Ö. tarafından kendisine temlik edildiğini (satıldığını) kanıtlayamamış ise de, dosyaya ibraz edilen senet örneğine göre Hasan kızı Emine'nin payının Mehmet Ö.'e devir ve temlik edildiğinin kabulü gerekir. Hal böyle olunca sözü edilen payın davacı Hüseyin Ö.'in ortak miras bırakanı Mehmet Ö.'den miras yoluyla mirasçılarına intikal edeceği gözönünde tutulmalıdır.
Açıklanan hukuksal olgular karşısında davacı Hüseyin Ö.'in tutunduğu satış sözleşmesinin de değerlendirilmesi gerekir.
Sonuç: Daire kararında bu olgunun gözardı edildiği görüldüğünden, davacı Hüseyin Ö.'in karar düzeltme isteğinin açıklanan nedenlerle kabulüne, dairenin 24.6.2004 gün, 2004/1186-2515 E.K sayılı bozma kararına az yukarıda açıklanan bozma nedenlerinin ilave edilerek yerel mahkeme kararının BOZULMASINA, peşin alınan harcın istek halinde karar düzeltme isteyen davacı Hüseyin Ö.'e iadesine, 16.06.2005 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy