(3402 S. K. m. 14)
Dava: Taraflar arasında kadastro tespitinden doğan dava sonucunda verilen hükmün, Yargıtay'ca incelenmesi davacı Münevver Güner (Gönüldinç) tarafından istenilmekle, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşılmakla, dosya incelendi. Dosyadaki belgeler okundu. Tetkik hakiminin açıklamaları dinlendi, gereği görüşüldü:
Karar: Dava ve temyize konu 92 ada 5, 862 ada 6 ve 7 parsel sayılı taşınmazların ifrazı sonucunda oluşan taşınmazların kadastro tespit gününden önce, genel mahkemeye açılan ve görevsizlik kararı ile, kadastro mahkemesine aktarılan davanın kapsamında kaldığı, davacı tarafın tutunduğu 11.10.1954 tarih 102 sayılı dava dışı 28 parsel sayılı taşınmaza yüzölçümü ile revizyon gören tapu kaydının dava ve temyize konu taşınmazları kapsamadığı davalı tarafın tutunduğu T.Evvel 1298 tarih 70 ve Şubat 1298 tarih 68 sayılı kök tapu kayıtları ile bundan tedavül eden tapu kayıtlarının dava ve temyize konu taşınmazları kapsadığı mahkemece yapılan keşif, uygulama, toplanıp değerlendirilen delillerle belirlenmiştir.
Davacı taraf dava dışı 28 parsel sayılı taşınmaza yüzölçümü ile revizyon gören K.Evvel 1298 tarih 71 sayılı tapu kaydı ile bu kaydın tedavüllerinden, başka Ekim 1954 tarih 113 ve 115 sayılı tapu kayıtlarına da dayanmıştır. Her ne kadar sözü edilen tapu kayıtlarının uygulaması yetersiz ise de, bir an için davacının tutunduğu bu tapu kayıtlarının da dava konusu taşınmazları kapsadığı kabul edilse bile davalı tarafın dayandığı dava ve temyiz konusu taşınmazları kapsadığı duraksamasız belirlenen tapu kaydının önceki günlü doğru temele dayanan ve hukuksal değerini yitirmeyen tapu kaydı niteliğinde olduğu dosya içeriği ile belirlenmiştir.
Kural olarak, tapu kayıtlarının tedahül etmesi bir başka anlatımla, iç içe girmesi veya örtüşmesi halinde önceki günlü, doğru temele dayanan, hukuksal değerini yitirmeyen kayda değer verilmesi zorunludur.
Sonuç: Mahkemece bu olgular dikkate alınarak yazılı şekilde hüküm kurulmasında bir isabetsizlik bulunmadığından davacı Hikmet Gönüldinç mirasçılarından Münevver Güner (Gönüldinç)'in yerinde görülmeyen temyiz itirazlarının reddi ile hükmün ONANMASINA, ilam harcı peşin alındığından yeniden alınmasına yer olmadığına, 01.12.2005 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy